90 χρόνια πριν στην «Κ»: 28 – 11 – 1931

90 χρόνια πριν στην «Κ»: 28 – 11 – 1931

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΖΕΠΠΕΛΙΝ: Εις το Φρειντριχσχάφεν ναυπηγείται εντατικώς το νέον Ζέππελιν ΙΖ 129, το οποίον θα είνε κατά πολύ μεγαλείτερον από το προγενέστερον. Θα έχη 248 μέτρων μήκος και 41,2 διάμετρον αντί 236 και 30,5 του Κόμητος Ζέππελιν που επεχείρησε το ταξείδιον εις τον Πόλον. Το εκτόπισμά του θα είνε 200.000 κ.μ. αντί 137.000. Αι αποθήκαι της βενζίνης, του ύδατος και αι καμπίναι του πληρώματος θα είνε εις το κύτος του αεροπλοίου. Θα δύναται να μεταφέρη πλην των ανδρών του πληρώματος 50 επιβάτας, οι οποίοι θα έχουν εις την διάθεσίν των μιαν τραπεζαρίαν, αναγνωστήριον και καμπίνας με όλα τα κομφόρ.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ: Ευλαβής προ του τάφου των Εξ θυμάτων της φυγάδος και δολοφόνου Επαναστάσεως του 1922 η Ελλάς –αυτή η οποία απέμεινεν αξία του ωραίου ονόματός της– θα ενθυμηθή σήμερον πάλιν τας σκιάς των Μαρτύρων εκείνων, οι οποίοι εργασθέντες, μοχθήσαντες, αγωνισθέντες, λευκανθέντες εν τη υπηρεσία του Εθνους, έπεσαν τέλος υπό τας σφαίρας ενός αποσπάσματος το οποίον, άτιμον και οικτρόν, εξώθει οικτρά και άτιμος σπείρα Δοσιλόγων τότε, τώρα και πάντοτε ενώπιον του Ελληνισμού.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ: Κατατίθεται την προσεχή εβδομάδα εις την Βουλήν υπό των υπουργών Οικονομικών και Προνοίας το νομοσχέδιον περί αποζημιώσεως των ιδιοκτητών των απαλλοτριωθέντων εκτάσεων δι’ αστικήν αποκατάστασιν των προσφύγων. Διά του νομοσχεδίου ορίζεται ότι εκδίδεται υπό του Δημοσίου δάνειον εις σειράς εξ 100 εκατομ. εκάστης διά την αποζημίωσιν των απαλλοτριωπλήκτων ιδιοκτητών. Αι σειραί θα εκδίδονται εφόσον εκδικάζωνται υπό των δικαστηρίων αι αποζημιώσεις. Ο τόκος του δανείου θα είναι 6% η δε προθεσμία εξοφλήσεως αυτού 30ετής. Το κάθε μερίδιον θα πληρώνεται εκάστην 1ην Μαΐου και 1ην Νοεμβρίου, οπότε και θα ενεργούνται αι κληρώσεις ομολογιών διά την πληρωμήν των εις το άρτιον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή