Όλα τα όπλα στη μάχη κατά της «Ομικρον»

Όλα τα όπλα στη μάχη κατά της «Ομικρον»

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλώς τηνε κι ας άργησε. Ο λόγος, για την απόφαση του κ. Μητσοτάκη να κάνει επιτέλους υποχρεωτικό τον εμβολιασμό στους πολίτες άνω των 60 ετών και να ασκήσει έτσι σοβαρή πίεση στους 500.000 ανεμβολίαστους ηλικιωμένους να κάνουν το κοινωνικό χρέος τους αλλά και να προστατεύσουν τους εαυτούς τους. Μια απόφαση που θα έπρεπε να είχε ληφθεί πριν από μήνες, όταν οι εμβολιαστικές αρχές διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι συστηματικά απέφευγαν να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα. Η κυβέρνηση όμως την απέφευγε από τον φόβο του πολιτικού κόστους αλλά και γιατί οι υποχρεωτικότητες πρέπει να επιβάλλονται με μεγάλη φειδώ σε ένα κράτος δικαίου.

Τα στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων έκαναν σαφές ότι οι έκτακτες ανάγκες επιβάλλουν έκτακτα μέτρα. Εδειξαν ότι χώρες με αντίστοιχο ποσοστό εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό με τον ελληνικό είχαν πολύ λιγότερα θύματα από την πανδημία σε σχέση με την Ελλάδα. Κυρίως διότι είχαν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμών στους ηλικιωμένους (πάνω από 95%), σε αντίθεση με την ελληνική πλευρά όπου ο εμβολιασμός ηλικιωμένων παραμένει σε ποσοστό γύρω στο 80%. Γι’ αυτό, η κυβέρνηση έκανε στροφή εγκαταλείποντας το λανθασμένο αφήγημα, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα επιστρέφει βήμα βήμα στην κανονικότητα. Αφήγημα που εδραζόταν στο ότι με το 70% του ενήλικου πληθυσμού εμβολιασμένο και με περίπου ένα εκατομμύριο νοσήσαντες, η χώρα πλησιάζει την πολυπόθητη ανοσία της αγέλης.

Το Μαξίμου μέχρι πρότινος αντιστεκόταν στις πιέσεις επιδημιολόγων που ζητούσαν την επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε άλλες ομάδες του πληθυσμού πέραν των υγειονομικών με το σκεπτικό ότι «όσο πιο σκληρή είναι η κυβέρνηση και όσο περισσότερες υποχρεωτικότητες βάζει, τόσο μεγαλύτερες αντιδράσεις προκαλεί».

Η διεθνής εμπειρία, πάντως, δείχνει ακριβώς το αντίθετο. Ο πρόεδρος Μπάιντεν ήταν από τους πρώτους που επεξέτειναν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού πέραν των υγειονομικών. Ανακοίνωσε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των περίπου 3,5 εκατομμυρίων εργαζομένων στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση με ποινή αναστολής εργασίας όσων δεν συμμορφωθούν. Μέσα σε λίγες εβδομάδες πέτυχε τον εμβολιασμό περίπου του συνόλου (95%+) των συγκεκριμένων εργαζομένων.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Ας ελπίσουμε ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις θα καταφέρουν να ενισχύσουν το τείχος ανοσίας στην κοινότητα ώστε να αντέξει τον χειμώνα και την πιθανή επέλαση της «Ομικρον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή