Δεν σκέφτονται τα παιδιά τους;

Δεν σκέφτονται τα παιδιά τους;

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νεαρές γυναίκες έχασαν τη ζωή τους μετά τον τοκετό, γιατί δεν είχαν εμβολιαστεί. Τραγικό το γεγονός ένα παιδί να μεγαλώσει χωρίς να γνωρίσει τη μητέρα του. Μόνον από φωτογραφίες και βίντεο. Δεν υπάρχουν λόγια. Ποιος ευθύνεται γι’ αυτή την κατάληξη; Με πρώτη ματιά, οι φόβοι και οι φοβίες της εκλιπούσας, που δεν αντιμετωπίστηκαν πειστικά και αποτελεσματικά από τον γυναικολόγο, και η κακή επιρροή ενός θρησκόληπτου οικογενειακού περιβάλλοντος και η σχέση του με τον αποκαλούμενο πνευματικό.

Να κατανοήσω τους φόβους και τις φοβίες, αλλά γι’ αυτό δεν συγχωρώ τον γυναικολόγο που παρακολουθούσε την εκλιπούσα, διότι δεν στάθηκε ικανός να πείσει την ίδια και το οικογενειακό της περιβάλλον για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού της. Εκτός, βεβαίως, αν και ο ίδιος ο γιατρός είχε τις δικές του προκαταλήψεις.

Για το θρησκόληπτο οικογενειακό περιβάλλον, τα λόγια περιττεύουν. Ο πόνος τους δεν αίρει τις ευθύνες τους. Θα τους ακολουθούν σε κάθε βήμα του παιδιού που θα μεγαλώνει χωρίς τη μητέρα του. Σκληρό, αυτοί όμως το προκάλεσαν.

Και από κοντά τους ο πνευματικός, όπως αποκαλούν τον ιερωμένο με τον οποίον οικογένειες έχουν ένα ιδιαίτερο, πολύχρονο δέσιμο. Είναι ο εξομολόγος τους και ο καθοδηγητής τους. Είναι, ή πιστεύουν πως είναι, ο ψυχοθεραπευτής τους. Το εξομολογητήριο είναι για όλους αυτούς τους πιστούς κάτι σαν τον καναπέ του ψυχιάτρου. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση έχουν απέναντί τους έναν άνθρωπο, που τις περισσότερες φορές είναι απόφοιτος γυμνασίου, με περιορισμένους αντιληπτικούς ορίζοντες. Καταλαβαίνω τις θρησκευτικές συμβουλές που τους δίνει ή τα επιτίμια που επιβάλλει στους «αμαρτωλούς». Είναι εγκληματικό όμως –όπως αποδεικνύεται– να αποφαίνεται για επιστημονικά θέματα. Να έχει άποψη για το εμβόλιο και να την επιβάλλει, με το κύρος του πνευματικού, στον πιστό που συλλογίζεται πως «για να το λέει ο πατήρ Βασίλειος, έτσι θα είναι». Και δυστυχώς, δεν καθορίζει με αυτήν τη στάση μόνο τη δική του μοίρα, αλλά και των ατόμων του στενού περιβάλλοντός του.

Ετσι θρηνήσαμε τις τελευταίες ημέρες τρεις νεαρές γυναίκες που, παραδομένες στη θρησκοληψία του περίγυρού τους, δεν θα δουν ποτέ το παιδί που έφεραν στον κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή