Συμπεράσματα και μέλλον…

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδιαφέρον που επιδείχθηκε και η «πολιτική σοφία» που παράχθηκε και καταναλώθηκε γύρω από τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ οδηγεί σε δύο καφενειακά συμπεράσματα. Πρώτον, σε αυτήν τη χώρα όλοι, ή σχεδόν όλοι, είμαστε… ΠΑΣΟΚ, είτε το παραδεχόμαστε είτε όχι. Δεύτερον, από την πλευρά του αυτό το κόμμα καταφέρνει ακόμη να δημιουργεί περισσότερο θόρυβο από το μέγεθός του.

Το εντυπωσιακότερο την περασμένη Κυριακή ήταν η προσέλευση των πολιτών στις συγκεκριμένες εκλογές, που ξεπέρασε κάθε προσδοκία σε μια τέτοια συγκυρία. Πολλοί επιχείρησαν και επιχειρούν να ερμηνεύσουν το φαινόμενο, οι λόγοι όμως μάλλον ποικίλλουν. Το πιο ασφαλές συμπέρασμα είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα αυτών των πολιτών συνδέεται με ένα είδος «ομφάλιου λώρου» με το ΠΑΣΟΚ, ανεξαρτήτως αν παρέμειναν πιστοί ψηφοφόροι του ή αν μετακινήθηκαν εκλογικά κάποια στιγμή την προηγούμενη δεκαετία.

Ταυτόχρονα, εξίσου ασφαλές συμπέρασμα είναι ότι όσοι πήγαν να ψηφίσουν δεν είναι ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις και τη συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμματος που εκφράζει τη μεταξύ κέντρου και ΚΚΕ Αριστερά. Απορρίπτουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως εκφραστή της και εναποθέτουν τις ελπίδες τους πάλι στο ΚΙΝΑΛ, δηλαδή στο ΠΑΣΟΚ. Υπ’ αυτήν την έννοια, προχθές εστάλη μήνυμα κυρίως προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο προς την κυβέρνηση. Αν υπάρχει μήνυμα προς τη δεύτερη, είναι να παραμείνει στη γραμμή του ο Κυρ. Μητσοτάκης και να μη στρίψει δεξιότερα, ό,τι αυτό σημαίνει.

Από εκεί και πέρα τα πάντα είναι ρευστά. Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι όσοι πρώην Πασόκοι, ή κάποιοι νεότεροι γαλουχημένοι με ιστορίες του παρελθόντος, έσπευσαν να ψηφίσουν νέο αρχηγό αποφασισμένοι να «αράξουν» στο κόμμα. Το μέγεθος της προσέλευσης στον γύρο της προσεχούς Κυριακής (εφόσον πραγματοποιηθεί) θα είναι μια ένδειξη. Ωστόσο, το μέλλον του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, ή σκέτου ΠΑΣΟΚ, θα καθοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από άλλους παράγοντες.

Από τον τρόπο που θα πολιτευθεί ο νέος αρχηγός εντός και εκτός κόμματος, τη στήριξη που θα έχει από τα στελέχη και τους κοινοβουλευτικούς του, πότε και με ποιες συνθήκες θα γίνουν οι επόμενες εκλογές, πώς θα ελίσσεται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. και τι αντιπολίτευση θα ασκεί το διάστημα έως τότε, ποιες αποφάσεις θα πάρει στο πλαίσιο της απλής αναλογικής, αν απαιτηθεί. Πολλά θα κριθούν φυσικά από το «γκελ» που θα κάνει στους πολίτες η προσωπικότητά του.

Κατά πάσα πιθανότητα, ο Ν. Ανδρουλάκης θα είναι ο νέος αρχηγός. Το λένε τα ποσοστά του πρώτου γύρου και φαίνεται ότι εξασφαλίζει τη στήριξη αντιπάλων του. Η εκτίμηση των δικών του ικανοτήτων και ορισμένων αντικειμενικών καταστάσεων (θα είναι εκτός Βουλής) θα αρχίσει την επόμενη Δευτέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή