Συνέχεια και ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας

Συνέχεια και ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι περιφερειακές –διμερείς, τριμερείς και πολυμερείς– συνεργασίες που έχει αναπτύξει η Ελλάδα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχουν εξελιχθεί σε ένα σημαντικό εργαλείο προώθησης του διαλόγου και εμβάθυνσης των σχέσεων με τις χώρες της περιοχής, επιβεβαιώνοντας τα τελευταία χρόνια την αξία τους ως μέσων άσκησης εξωτερικής πολιτικής.

Αυτό επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά χθες Τρίτη, στη σαφή και χωρίς αστερίσκους στήριξη των θέσεων της Ελλάδας και της Κύπρου στο ζήτημα του Κυπριακού και στην ενεργειακή συνεργασία στην περιοχή, κατά τη συνάντηση κορυφής των ηγετών Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, στην τριμερή διακήρυξή τους οι ηγέτες των χωρών εκφράζουν τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή. Μάλιστα, τονίζουν ότι θεωρούν τον ενεργειακό τομέα, και ειδικότερα το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ως στέρεο θεμέλιο συνεργασίας στην περιοχή, στη βάση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και του σεβασμού όλων των κρατών να ασκήσουν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα στην ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα τους.

Την ίδια στιγμή, η συνεργασία με το Ισραήλ και την Κύπρο έχει επεκταθεί σε πολλά πεδία συνεργασίας, με συγκεκριμένη πρόβλεψη για μεγαλύτερο αμυντικό συντονισμό με στρατηγικό διάλογο, στρατιωτική και αμυντικο-βιομηχανική συνεργασία, έμφαση στο εμπόριο και στον τουρισμό, αλλά και αξιόλογη δουλειά σε τομείς όπως η κυβερνοασφάλεια. Στην τριμερή διακήρυξη τονίζεται επίσης η συμφωνία συνεργασίας και στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στην κλιματική αλλαγή και στη μετανάστευση. Εκτός από τη θεματική επέκταση του αντικειμένου, ωστόσο, εκφράζεται η βούληση και για μία γεωγραφική της διεύρυνση, αναφέροντας τη δυνατότητα συνεργασίας με τις χώρες του Κόλπου και της Βόρειας Αφρικής.

Και καθώς οι συναντήσεις κορυφής δίνουν πάντα τον σφυγμό αυτής της σημαντικής εταιρικής σχέσης για την Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνουμε ότι η χθεσινή συνάντηση των τριών ηγετών στο Ισραήλ ήταν η πρώτη της εποχής μετά τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και ως τέτοια είναι ιδιαίτερη η σημασία της για τη συνέχεια και τη μελλοντική κατεύθυνση της συνεργασίας. Οι προτεραιότητες πολιτικής της νέας ισραηλινής κυβέρνησης, μεταξύ τους και η έμφαση στην ενεργειακή μετάβαση, βρίσκουν ήδη αντανάκλαση και στην τριμερή ατζέντα, όπως και η κοινή βούληση για την ενεργό συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτή. Αυτά είναι στοιχεία που εξειδικεύουν το όραμα των τριών χωρών για την περιοχή, και ιδιαίτερα η έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην κλιματική αλλαγή συνιστούν σημαντική ευκαιρία για την ενίσχυση των οικονομικών προοπτικών, αλλά και για την ενεργειακή και ευρύτερα τη γεωπολιτική τους ασφάλεια.

Οπως το εξέφρασε γράφοντας στην εφημερίδα Jerusalem Post ο συνεργάτης του ισραηλινού Begin-Sadat Center Γιώργος Τζογόπουλος, η Αθήνα και η Λευκωσία έχουν ιδία πείρα και μπορούν να προωθήσουν την εμπειρία της συνεργασίας τους με το Ισραήλ ως παράδειγμα σταθερότητας σε μια απρόβλεπτη γειτονιά.

* Η κ. Κατερίνα Σώκου είναι Nonresident Senior Fellow στο Atlantic Council.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή