Η δημοκρατία ως όπλο

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σύνοδος της Δημοκρατίας που συγκάλεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, η οποία διεξάγεται διαδικτυακά χθες και σήμερα, προσβλέπει στη συσπείρωση δημοκρατικών χωρών εναντίον των κινδύνων του νέου κόσμου. Σήμερα, τα νέα υπερόπλα είναι η τεχνητή νοημοσύνη, η εκρηκτική εξέλιξη υπολογιστών και η διαστημική τεχνολογία. Οποιος κυριαρχήσει σε αυτούς τους τομείς θα έχει το πάνω χέρι στην τεχνολογική εξέλιξη, στην οικονομία και στον στρατιωτικό τομέα. Επιδιώκοντας να διαμορφώσει ένα διεθνές σύστημα διακυβέρνησης, με μοντέλο ίσως τις συμφωνίες του Μπρέτον Γουντς στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Μπάιντεν βασίζεται στην υπεράσπιση της δημοκρατίας με δύο σημαντικότατους στόχους: στη διεθνή σκηνή, η στήριξη δημοκρατικών χωρών και δημοκρατικών κομμάτων και οργανώσεων σκοπεύει στη δημιουργία (ή τη θωράκιση υπαρχόντων) δικτύων για την ανάσχεση αυταρχικών καθεστώτων που αναπτύσσουν επιθετική δράση· στο εσωτερικό, οι δυνάμεις που υπονομεύουν τη δημοκρατία στις ΗΠΑ ενισχύονται. Η ολοένα μεγαλύτερη οικονομική ανισότητα προκαλεί ένταση μεταξύ διαφόρων ομάδων και πόλωση. Φανατικοί οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ προχωρούν στον έλεγχο κομβικών συστημάτων της Δικαιοσύνης και της γραφειοκρατίας των εκλογών, από τη χάραξη εκλογικών περιφερειών έως τη στελέχωση επιτροπών καταμέτρησης ψήφων.

Το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας ΗΠΑ – Ε.Ε., που ιδρύθηκε πριν από λίγους μήνες, στοχεύει μεταξύ άλλων στον συντονισμό προσπαθειών για τον έλεγχο εξαγωγών τεχνολογίας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από αυταρχικά καθεστώτα εναντίον των πολιτών τους και άλλων χωρών. Με παρόμοιο τρόπο, ο Μπάιντεν επιδιώκει συμμαχίες για να περιορίσει τις δραστηριότητες της Κίνας και της Ρωσίας, όχι πάντα με απόλυτη επιτυχία. Η αιφνίδια συμμαχία ΗΠΑ – Βρετανίας – Αυστραλίας εναντίον της Κίνας προκάλεσε τρικυμία στο ΝΑΤΟ, ενώ η πρόσφατη συζήτηση με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας, μία ημέρα πριν από τη συνομιλία Μπάιντεν – Πούτιν, προσέβλεπε σε μέτωπο διστακτικών συμμάχων εναντίον της Ρωσίας.

Η υπεράσπιση της δημοκρατίας είναι «η πρόκληση που καθορίζει την εποχή μας», είπε ο Μπάιντεν στην έναρξη της συνόδου χθες. «Οι επιλογές μας αυτή την ώρα θα κρίνουν ουσιαστικά την κατεύθυνση που θα πάρει ο κόσμος τις ερχόμενες δεκαετίες». Η επικράτηση της δημοκρατίας εντός των ΗΠΑ θα κρίνει, εν πολλοίς, και την τύχη της δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή