Αρένα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σβήσ’ τη ρε! Σβήσ’ την απουσία, μη σε…» θυμόμαστε τα ουρλιαχτά του μαθητή επαγγελματικού λυκείου προς την καθηγήτριά του· μας είχε σοκάρει πριν από περίπου ένα χρόνο το βίντεο με τον 16χρονο, που την απειλούσε και την έβριζε χυδαία μέσα στην τάξη.

Σε εκείνη την περίπτωση θαυμάσαμε και επικροτήσαμε την ψυχραιμία της εκπαιδευτικού, που κατάφερε να παραμείνει εντός του επαγγελματικού πλαισίου παρά τη λεκτική και σωματική πρόκληση. Ο μαθητής βρισκόταν όρθιος μπροστά στο γραφείο της και χειρονομούσε, ενώ οι συμμαθητές του φώναζαν «μπουνιά, μπουνιά». Ευτυχώς δεν ικανοποιήθηκαν οι ορέξεις τους. Η καθηγήτρια δέχθηκε συγχαρητήρια για τη στάση της, ο μαθητής αποδοκιμάστηκε και τιμωρήθηκε και η ζωή στα ΕΠΑΛ συνεχίστηκε.

Πριν από λίγες ημέρες, ένας άλλος καθηγητής ΕΠΑΛ δεν κατάφερε να δείξει την ίδια ψυχραιμία. Σήκωσε το χέρι του και χαστούκισε μια μαθήτρια. Παρακολουθήσαμε το βίντεο και καταδικάσαμε την απαράδεκτη συμπεριφορά του αναπληρωτή καθηγητή, που ό,τι και να είχε προηγηθεί, ό,τι και να άκουσε, όσο κι αν προκλήθηκε, όφειλε να διατηρήσει την ψυχραιμία του. Με ταχύτατες διαδικασίες, το υπουργείο Παιδείας έπειτα από εισήγηση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προχώρησε στην απόλυσή του.

Δεν γνωρίζω αν η με συνοπτικές διαδικασίες απομάκρυνση του καθηγητή είναι κάτι που συνηθίζεται ή αν έπρεπε να δοθεί περισσότερος χρόνος για την καλύτερη διερεύνηση του περιστατικού, πάντως, αν περιορίσουμε τη συζήτηση για άλλη μία φορά γύρω από δίπολα όπως «καλή δασκάλα – κακός μαθητής, κακός δάσκαλος – καλή μαθήτρια», φορτώνοντας ευθύνες πότε στη μια πλευρά και πότε στην άλλη, δεν θα πάμε πολύ μακριά. Σύντομα θα δούμε αντίστοιχα βίντεο με εφήβους-τραμπούκους και καθηγητές εκτός εαυτού.

Τα προβλήματα των 410 επαγγελματικών λυκείων που υπάρχουν στην Ελλάδα είναι πολλά, σύνθετα και παλιά, πολύ παλιά. Τα ΕΠΑΛ είναι εκπαιδευτικοί χώροι υποβαθμισμένοι και ξεχασμένοι, με καθηγητές που ρίχνονται στις τάξεις ουσιαστικά χωρίς κατάλληλη επιμόρφωση, αρκεί και μόνο να σκεφτούμε πόσα χρόνια περιμένει μέχρι να αναλάβει τη θέση του ένας αναπληρωτής, ο οποίος καλείται να διαχειριστεί μαθητές χαμηλού εκπαιδευτικού επιπέδου, ανάμεσά τους άτομα με παραβατική συμπεριφορά και μέλη νεανικών συμμοριών.

Εν ολίγοις, η διδασκαλία στα ΕΠΑΛ είναι επικίνδυνη αποστολή. Ο εκπαιδευτικός μπαίνει σε μια αρένα και πρέπει να τα βγάλει πέρα χωρίς εφόδια, με ένα κοινό που πότε τον θαυμάζει και τον χειροκροτεί και πότε τον αποδοκιμάζει. Αν το υπουργείο Παιδείας δεν ασχοληθεί σοβαρά με την αναβάθμιση των επαγγελματικών λυκείων, η αρένα θα παράγει διαρκώς θέαμα, όλο και πιο άγριο, όλο και πιο σοκαριστικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή