Τα μυστήρια των ΜΕΘ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν μοιάζει σοβαρή η καταγγελία του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκου περί κλειστών μονάδων εντατικής θεραπείας που περιμένουν VIP ασθενείς.

Αυτό προκύπτει από δύο εμπειρικά (από τη λειτουργία του κράτους όπως το γνωρίζουμε) στοιχεία. Πρώτον: Σιγά μην υπάρχει τόσο άρτιος σχεδιασμός στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που να έχουν προβλέψει μέχρι και κλίνες ΜΕΘ για σημαίνοντες. Μπορούμε να θεωρούμε σίγουρο ότι τέτοια πρόνοια δεν υπάρχει ούτε (χτύπα ξύλο!) για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ούτε για τον πρωθυπουργό. Δεύτερον: Στην Ελλάδα, όπου όλοι μιλάνε, δεν υπάρχουν μυστικά που να μένουν θαμμένα δύο χρόνια (της πανδημίας) και περιμένουν κάποιον συνδικαλιστή να τα αποκαλύψει.

Υπάρχει, βεβαίως, το ακανθώδες ερώτημα πώς βρέθηκε ταχύτατα θέση ΜΕΘ στην Αθήνα για τον αρνητή μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Αλλά πάλι όλοι ξέρουμε πώς λειτουργεί εκ των ενόντων το ελληνικό κράτος. Μόλις προέκυψε πρόβλημα στον Αγιο, ο οποίος έχυσε τόσο δηλητήριο υπέρ του ιού, κινητοποιήθηκε το σύμπαν για να του εξασφαλίσει τη θεραπεία που δεν έχουν άλλοι, οι οποίοι ήσαν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους αλλά δεν φορούν άμφια. Ετσι κι αλλιώς, τούτη η κυβέρνηση δεν άφησε ποτέ το ράσο παραπονεμένο. Προχωράει στη μονιμοποίηση 4.000 ιερέων χωρίς καν πιστοποιητικό εμβολιασμού των.

Αλλα είναι τα μυστήρια των ΜΕΘ που κάποια στιγμή πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση, με πιο βασικό «ποιος είναι, τελικώς, ο αριθμός τους;». Ακούσαμε πριν από έξι μήνες τον τότε υπουργό Υγείας Βασιλη Κικίλια να λέει ότι «έχουμε ξεπεράσει τις 1.400 ΜΕΘ» σε σχέση με τις 565 που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πώς γίνεται με επιπλέον 850 ΜΕΘ να έχει μπλοκάρει το σύστημα, ακόμη και την περίοδο που χρειάζονταν 500 διασωληνώσεις; Πού στην ευχή είναι οι πλέον των 1.400 ΜΕΘ όταν τις χρειαζόμαστε;

Να συμφωνήσουμε ότι είναι δικαιολογημένη η οργή του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη για τις δηλώσεις του συνδικαλιστή. Πριν όμως καταφύγει στον προσφιλή του τόπο, δηλαδή τα δικαστήρια, πρέπει να απαντήσει καταλεπτώς: πόσες ΜΕΘ έχουμε; Πού; Πόσες λειτουργούν; Γιατί δεν λειτουργούν οι άλλες; Ακούμε συνήθως το ασαφές –δηλαδή χωρίς συγκεκριμένους αριθμούς– ότι ΜΕΘ υπάρχουν, αλλά μετά δύο χρόνια πανδημίας λείπουν οι γιατροί που θα τις στελεχώσουν. Να μας συμπαθάει το υπουργείο, αλλά αυτές δεν είναι ΜΕΘ, είναι υλικά για ΜΕΘ. Και τέλος πάντων, όταν στον δημόσιο διάλογο η κυβέρνηση δεν δίνει ακριβή και λεπτομερή στοιχεία, καθένας θα λέει το κοντό (για τις ΜΕΘ) και το μακρύ του (για τις VIP ΜΕΘ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή