Πού πήγαν 77.374 ψηφοφόροι;

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλά τελικά μπορεί να εξηγηθούν με μερικές πράξεις αριθμητικής. Πήρα το κομπιουτεράκι μου και έκανα μια αφαίρεση. Αφαίρεσα το 75.183 από το 152.557 και η οθόνη έδειξε 77.374.

Τώρα πώς προέκυψαν αυτοί οι αριθμοί; Αυτή είναι η πολιτική ουσία μιας αφαίρεσης. Ο αριθμός 152.557 είναι οι ψήφοι που έλαβε το ΚΙΔΗΣΟ στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Ο αριθμός 75.183 είναι οι ψήφοι που έλαβε ο Γ. Α. Παπανδρέου στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής. Λείπουν 77.374 ψήφοι. Πού πήγαν;

Εδώ αρχίζουμε τις ερμηνείες. Μπορεί αυτοί οι 77.374 φίλοι του ΚΙΔΗΣΟ του 2015, εν τω μεταξύ να μην έμειναν ικανοποιημένοι από τη μετέπειτα πορεία του Γ. Παπανδρέου και να διέκοψαν τη σχέση τους.

Προσωπικά δεν με ικανοποιεί αυτή η ερμηνεία, γιατί οι πολιτικοί φίλοι του Γιώργου ήταν δεμένοι μαζί του με μια σχέση υπερβατική. Ηταν οι πιστοί και αυτός ο γιος του Ανδρέα και ο εγγονός του «γέρου της Δημοκρατίας». Αυτές οι σχέσεις που διαμεσολαβούνται από πρόσωπα που έχουν λάβει μυθικές διαστάσεις, αντέχουν σε κάθε δοκιμασία γιατί τελικά είναι ριζωμένες στο φαντασιακό των πιστών.

Μήπως βαρέθηκαν να σηκωθούν από τον καναπέ τους και να τρέξουν στα εκλογικά κέντρα; Ούτε αυτό το βλέπω πιθανό να συνέβη. Νομίζω τελικά ότι το πρόβλημα δεν βρίσκεται στις ψήφους που χάθηκαν, αλλά στο αρχικό νούμερο. Στους 152.557 ψηφοφόρους του ΚΙΔΗΣΟ του 2015. Τότε υπήρχε ακόμη έντονη η αντιπαράθεση Παπανδρέου – Βενιζέλου, με όλα τα συνδηλούμενα, κάτι που κινητοποίησε ένα μεγάλο αριθμό φίλων του πρώτου. Οταν αυτή η κόντρα ξεθύμανε με τον χρόνο, υπήρξε και αυτή η αποσυσπείρωση των φίλων του ΚΙΔΗΣΟ.

Υποθέτω ότι η υπεραισιοδοξία του Γ. Α. Παπανδρέου για το αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής οφειλόταν σε αυτές τις 152.557 ψήφους. Επεσε όμως έξω. Και έπεσε διπλά έξω, γιατί δεν υπολόγισε σωστά και το μέγεθος της προσέλευσης. Υπολόγιζαν να ψηφίσουν την πρώτη Κυριακή περίπου 220.000-230.000 φίλοι του ΚΙΝΑΛ, οπότε υπήρχε ένα σοβαρό ενδεχόμενο επικράτησής του από την πρώτη Κυριακή. Αλλωστε το είπε κιόλας. Ψήφισαν όμως 266.347 πολίτες.

Αυτή ακριβώς είναι η ομορφιά της πολιτικής που προσφέρει ανατροπές, απρόοπτα, χαρές και απογοητεύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή