H Ελλάδα και η νέα Σοσιαλδημοκρατία

H Ελλάδα και η νέα Σοσιαλδημοκρατία

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ζωηρό ενδιαφέρον του κοινού για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ αντικατοπτρίζει πέραν πάσης αμφιβολίας την κινητικότητα σε έναν πολιτικά ορφανό χώρο, εκείνον της Κεντροαριστεράς. Ορθώς, ορθότατα ο Νίκος Ανδρουλάκης επαναλαμβάνει διαρκώς την ανάγκη για επιστροφή στα ιδανικά της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, κινούμενος σε μια πορεία ιστορικά οριοθετημένη. Τι θα γίνει στο ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής θα φανεί και μάλιστα σύντομα, καθώς το αργότερο σε ενάμιση χρόνο θα γίνουν εθνικές εκλογές, που θα κρίνουν πολλά, ανάμεσα σε αυτά και τη νέα ηγεσία του κόμματος.

Ο χώρος της Κεντροαριστεράς δεν είναι κομματικό φέουδο ουδενός. Η ρευστοποίησή του προ δεκαετίας οδήγησε σε σειρά από μετατοπίσεις. Κεντροαριστεροί ψηφοφόροι υπάρχουν και στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι μετατοπίσεις αυτές ήταν αποτέλεσμα μιας τεράστιας οικονομικής κρίσης, η οποία λόγω δημοσιονομικής εξυγίανσης και αλλαγής προτεραιοτήτων (πανδημία) έχει περάσει σε δεύτερο πλάνο. Ωστόσο, οι προκλήσεις δεν περιορίζονται στην εκ των πραγμάτων κατατετμημένη και αποπροσανατολιστική ατζέντα της τρέχουσας επικαιρότητας, αλλά εκτείνονται και στις επιταχύνσεις που προκαλεί η πανδημία, πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, καθώς και γεωπολιτικές.

Η σοσιαλδημοκρατία του 21ου αιώνα δεν έχει, βέβαια, καμία σχέση με τις αρχές του 20ού, ούτε όμως –πλέον– και με τον Τρίτο Δρόμο των ’90s. Οσο παρελθόν αποτελεί για την Ευρώπη η καπνισμένη εργατική τάξη στο γύρισμα του 19ου προς τον 20ό αιώνα, άλλο τόσο ξεπερασμένες και γενικόλογες είναι οι συζητήσεις για την «ειρηνική συνύπαρξη» αγορών και κοινωνικού κράτους.

Οι προκλήσεις για ένα «νέο Κέντρο» είναι στην πραγματικότητα πολύ ευρύτερες του διπόλου «Αριστερά – Δεξιά» και της ανάγκης εξισορρόπησης ανάμεσα στην παραδοσιοκρατία και στην «ανατροπή». Ο νέος κεντρώος-κεντροαριστερός χώρος, στην Ευρώπη αρχικά και στην Ελλάδα στη συνέχεια (σπάνια έχουμε δει το αντίστροφο), θα δομηθεί σε έναν κόσμο ο οποίος αλλάζει πολύ πιο ραγδαία και με κοινωνικές σχέσεις οι οποίες έχουν ανατραπεί επί τα χείρω σε ολόκληρη τη Δύση. Ο «εκδημοκρατισμός» της τεχνολογικής ανάπτυξης, η μετατόπιση ολόκληρων παραγωγικών ομάδων στο περιθώριο μιας διαδικασίας όπου οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης θα κυριαρχούν είναι –εν συντομία– το πεδίο για το οποίο η πολιτική θα πρέπει να έχει ήδη παραγάγει λύσεις. Ακόμη και στην κατά τα συνήθη υστερούσα Ελλάδα απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα πρέπει να δοθούν. Ο χώρος πραγματοποίησης αυτής της συζήτησης είναι το Κέντρο. Δεν είναι ούτε η κουρασμένη Αριστερά ούτε η παραζαλισμένη Ακροδεξιά του προπερασμένου αιώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή