Η επιστροφή του Green Park

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν περάσετε από την οδό Μαυρομματαίων σας περιμένει μια ευχάριστη έκπληξη: το εμβληματικό Green Park ετοιμάζεται να ανοίξει τις πόρτες του, πλήρως ανακαινισμένο, ύστερα από 13 δύσκολα χρόνια εγκατάλειψης και αδιαφορίας. Το διάσημο αναψυκτήριο και καφέ, με ισχυρές ρίζες στην καλύτερη εποχή της ευρύτερης περιοχής της Κυψέλης και της Φωκίωνος Νέγρη, συνδέθηκε με τις χειρότερες ημέρες του Πεδίου του Αρεως, κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2010, όταν μετατράπηκε στο μεγαλύτερο στέκι τοξικοεξαρτημένων σε όλη την Αθήνα. Η εικόνα πλήρους εξαθλίωσης ξεπερνούσε κάθε φαντασία. Το αποτέλεσμα ήταν οι κάτοικοι αυτού του πολύ ξεχωριστού δρόμου της πόλης να υψώσουν κανονικούς φράκτες μπροστά από τις εισόδους των πολυκατοικιών και των ιδιοκτησιών τους: κάγκελα, συρματοπλέγματα και περίπλοκα συστήματα ασφαλείας έζωσαν ένα από τα πιο όμορφα μέτωπα της αστικής Αθήνας. Αλλά αυτό ήταν το λιγότερο.

Σήμερα το Πεδίον του Αρεως βρίσκεται, ευτυχώς, σε διαφορετική καμπή της ιστορίας του. Οι συνθήκες στον μεγαλύτερο χώρο πρασίνου στο κέντρο της πρωτεύουσας έχουν βελτιωθεί σημαντικά (χωρίς πάντως να βρισκόμαστε ακόμη στο επιθυμητό σημείο) ενώ η Κυψέλη φαίνεται ότι γίνεται ξανά προορισμός και προσελκύει νέους κατοίκους, συνήθως νεότερες ηλικίες και νέα ζευγάρια. Πάνω στην ώρα ξεκίνησαν και τα έργα για την κατασκευή σταθμού του μετρό, γεγονός που αναμένεται να συμβάλει αποφασιστικά στην αναγέννηση της περιοχής.

Η επιστροφή του Green Park στη ζωή της πόλης έρχεται να σηματοδοτήσει το μομέντουμ σε μια παραδοσιακή συνοικία της Αθήνας, που βρισκόταν περισσότερο από 40 χρόνια σε τροχιά σταδιακής παρακμής και απαξίωσης. Εχει προηγηθεί η επαναλειτουργία του «Αλσους» στον βόρειο άξονα του πάρκου, χώρου ψυχαγωγίας και διασκέδασης με εξίσου σημαντικές ιστορικές αναφορές. Αν προχωρήσει και η οριστική απομάκρυνση της αφετηρίας των ΚΤΕΛ, θα έχει λυθεί μία ακόμη βασική εκκρεμότητα της περιοχής. Η ανάδυση της Κυψέλης και η νέα πραγματικότητα στο Πεδίον του Αρεως είναι γεγονότα μεγίστης σημασίας για την Αθήνα, γιατί υπονομεύουν τον σημερινό διχασμό της πόλης ανάμεσα σε μια ζώνη «κανονικότητας», που περιλαμβάνει το επίσημο κέντρο (Κολωνάκι, Σύνταγμα, εμπορικό και ιστορικό τρίγωνο, παρυφές Παγκρατίου και Κουκακίου, Θησείο κ.λπ.), και σε μια λιγότερο ευδιάκριτη, δυτικά των Εξαρχείων, όπου τα πράγματα κινούνται σε ένα καθεστώς αφάνειας και παρατεταμένης στασιμότητας. Οσο αυτοί οι δύο κόσμοι έρχονται λίγο πιο κοντά ο ένας στον άλλο, έχουμε πραγματικούς λόγους για να αισιοδοξούμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή