Καμία έκπληξη

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκπληξη δείχνουν συχνά κυβέρνηση, κόμματα, Αρχές, μίντια και κοινωνία απέναντι σε γεγονότα και συμπτώματα που συνδέονται με πραγματικές καταστάσεις. Δείχνουν να ξαφνιάζονται, σαν να ξυπνούν ξαφνικά από βαθύ ύπνο, σαν να ανακαλύπτουν μια πραγματικότητα που δεν μπορούσαν να φαντασθούν, σαν να μην ήξεραν πού ζουν και τι συμβαίνει γύρω τους, μέχρι τη στιγμή που έγινε το… κακό. Θα μπορούσαν να αναφερθούν πολλά ανάλογα και ποικίλα παραδείγματα από την καθημερινότητα, αλλά η πανδημία είναι εκείνη που έχει λειτουργήσει σαν καθρέφτης τα δύο τελευταία χρόνια και συνεχίζει.

Η πανδημία ήταν εκείνη που έδωσε την ευκαιρία στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να δείχνει την άθλια ποιότητά της και την τρανή ανικανότητά της, δίχως να επιτρέπει αμφιβολίες και δικαιολογίες. Επί πανδημίας φάνηκε καθαρά το μεγάλο μέγεθος της ελληνικής κοινωνίας που ζει σε βαθιά άγνοια και τρέφεται με δοξασίες. Στην πανδημία επιβεβαιώθηκε η τεράστια επιρροή –αρνητική αυτήν τη φορά– που ασκούν μητροπολίτες, παπάδες και καλόγεροι σε όλη την επικράτεια, αλλά και το δέος που αισθάνονται οι αξιωματούχοι της πολιτείας μπροστά στην Εκκλησία.

Την ίδια περίοδο και ενθαρρυμένα από το κλίμα ασυδοσίας που επικρατεί, «ξανάνθησαν» και οργανώθηκαν τα φασιστοειδή που λανσάρονται σαν «Θεματοφύλακες του Συντάγματος», καθώς πάντα υπάρχει ένα κομμάτι του πληθυσμού που ρέπει προς τον φασισμό και εκδηλώνεται όταν βρίσκει την ευκαιρία. Και με αφορμή την πανδημία, έγιναν πάλι αντιληπτές μόνιμες ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού και ελαττωματικές αντιδράσεις της κυβέρνησης, ακόμη και σε επίπεδο επικοινωνιακής πολιτικής.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει αποδείξεις της κάκιστης ποιότητάς της πριν από την πανδημία και δεν ήταν έκπληξη η αδυναμία της να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, ούτε η ορμή με την οποία προσπάθησε να συμβάλει στην εξάπλωση της πανδημίας, προκειμένου να αποκομίσει κομματικά οφέλη. Το καμπανάκι για τη στάση μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στα εμβόλια είχε ηχήσει όταν κάποια δημοσκόπηση έδειξε σε ανύποπτο χρόνο ότι το 28% των Ελλήνων πιστεύει ότι μας… ψεκάζουν.

Ο σφιχτός εναγκαλισμός Εκκλησίας και πολιτείας είναι όχι μόνο πασίγνωστος, αλλά και θεσμικά κατοχυρωμένος. Ο δε φόβος που ανέκαθεν νιώθει η πολιτική τάξη απέναντι στην Εκκλησία σημαίνει ότι ξέρει τη μεγάλη επιρροή του παπαδαριού σε μεγάλες μάζες και τον ρόλο του στην πανδημία. Τέλος, οι πάντες γνωρίζουν πόσο «κακοφτιαγμένη» είναι η Ελληνική Αστυνομία και πόσο προβληματική η Δικαιοσύνη, ώστε να μην αντιλαμβάνονται έγκαιρα ότι το θράσος, η επιθετικότητα, ο φανατισμός που έδειχναν οι αντιεμβολιαστές στις συγκεντρώσεις τους, η δημοσιότητα που απολάμβαναν και η ανοχή απέναντί τους ήταν προοίμιο φασιστικών οργανώσεων και εκδηλώσεων. Καμία έκπληξη, λοιπόν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή