Εραστές του θανάτου;

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον πίεζε φορτικά ο θεράπων ιατρός για το υποκείμενο νόσημά του, ώστε να εμβολιαστεί. Ο ίδιος, ευφυέστατος και επιτυχημένος στον επαγγελματικό του χώρο, γνώριζε τις συνέπειες της επίμονης άρνησής του να εμβολιαστεί; Μήπως ρίσκαρε τη ζωή του, που τελικά την έχασε;

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι δεν πίστευε πως ρίσκαρε τη ζωή του. Δεν πίστευε πως η COVID-19, με τις παραλλαγές της, είναι κάτι διαφορετικό από μια γρίπη, έστω πιο βαριάς μορφής.

Είναι δυνατόν ένας τόσο καλά ενημερωμένος άνθρωπος, που κάθε πρωί με τη χαρακτηριστική φωνή του επηρέαζε εκατομμύρια πολίτες από το ραδιόφωνο, να μη γνώριζε τι έλεγαν διαπρεπείς επιστήμονες σε όλον τον πλανήτη; Είναι δυνατόν να έβλεπε εκατομμύρια νεκρούς στην υφήλιο από τον ιό και να μην είχε πειστεί ακόμη πως δεν ήταν μια γρίπη; Εκ του αποτελέσματος λέμε πως ναι, δεν είχε πειστεί. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι που δεν είναι θρησκόληπτοι, έχουν μπλέξει στα κανάλια της «άλλης» πληροφόρησης. Της αντισυστημικής, την οποία υποστηρίζουν διάφοροι επιστήμονες για λόγους προσωπικής προβολής, συνωμοσιολογικής προσέγγισης της πραγματικότητας ή επειδή έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους πολιτικές φιλοδοξίες. Ο κόσμος των αντισυστημικών, των συνωμοσιολόγων, των θρησκόληπτων, αποτελεί ένα σημαντικό ακροατήριο, το οποίο ουδείς μπορεί να αγνοήσει. Σε αυτό το κοινό απευθυνόταν και ο εκλιπών, δέσμιος των γενικότερων προκαταλήψεών του. Ο σκληρός πυρήνας τους είναι απολύτως συμπαγής και δεν διασπάται ούτε με την ύπαρξη νεκρών στο στενό τους περιβάλλον.

Αν βυθιστεί κάποιος στα κανάλια της αντισυστημικής πληροφόρησης, τότε η άποψή του μετατρέπεται σε στάση ζωής. Και στην προκειμένη περίπτωση έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας ψύχωσης, υπό την έννοια ότι οι πεποιθήσεις τους δεν εδράζονται στην πραγματικότητα. Την αγνοούν και συγκροτούνται πάνω σε μια άλλη «πραγματικότητα», η οποία όμως δεν υπάρχει. Παραδοξολογούν και στον βαθμό που ο κοινωνικός τους περίγυρος δεν συμμερίζεται τις απόψεις τους αποκόπτονται από αυτόν. Απομονώνονται κοινωνικά και συναναστρέφονται μόνον ομοϊδεάτες τους, κάτι που επιτείνει την κατάστασή τους. Οι δε «επώνυμοι» από αυτούς, όσοι έχουν εκτεθεί δημοσίως με την προβολή των ανορθολογικών απόψεων, είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν μέχρι τέλους αυτήν την οδυνηρή πορεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή