Η ριζοσπαστικοποίηση των αντιεμβολιαστών

Η ριζοσπαστικοποίηση των αντιεμβολιαστών

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γονείς-αρνητές του κορωνοϊού καίνε στη Χαλκίδα παιδικά βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά, που ενημερώνουν παιδιά προσχολικής ηλικίας για την COVID-19. «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» στην Κατερίνη επιχειρούν να υποκαταστήσουν τους θεσμούς, προπηλακίζουν και συλλαμβάνουν γυμνασιάρχη, διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα κατά της πανδημίας. Θεωρούν την κυβέρνηση προδοτική, που περιστέλλει τις ατομικές ελευθερίες. Aν κάποτε οι αμφισβητίες των μέτρων και του ιού θεωρούνταν ακίνδυνοι, γραφικοί και λίγο περιθωριακοί, είναι σαφές ότι έχουν αρχίσει πλέον να ριζοσπαστικοποιούνται και να καταφεύγουν στη βία.

Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στη Γερμανία, η αστυνομία απέτρεψε χθες σχέδιο δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού της Σαξονίας, Μίχαελ Κρέτσμερ. Στις έρευνες σε σπίτια στη Δρέσδη και στο Χάιντεναου εντοπίστηκαν όπλα και βαλλίστρες. Επίθεση είχε δεχθεί πριν από λίγες ημέρες και η υπουργός Υγείας του γερμανικού κρατιδίου, έξω από το σπίτι της οποίας συγκεντρώθηκαν τριάντα διαδηλωτές, κρατώντας αναμμένους δαυλούς και φωνάζοντας οργισμένα συνθήματα. Οι γερμανικές αρχές θεωρούν ότι οι συμμετέχοντες σε τέτοιου είδους κινητοποιήσεις έχουν διπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες. Τον περασμένο μήνα στην Ολλανδία σημειώθηκαν άγριες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών σε μια σειρά από συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το νέο lockdown και τα μέτρα αναχαίτισης της πανδημίας.

Είναι όλα τα προαναφερθέντα στιγμιότυπα εκδηλώσεις της κόπωσης των πολιτών για την παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που δημιουργεί η εμφάνιση νέων κυμάτων του κορωνοϊού και πρωτόγνωρων μεταλλάξεων; Ή οι ακροδεξιές κινήσεις και τα λαϊκίστικα κόμματα εκμεταλλεύονται τον διάχυτο φόβο, φτιάχνοντας μια νέα ατζέντα μετά την οικονομική κρίση, το προσφυγικό ζήτημα και την πανδημία; Και αν ναι, πώς μπορεί να αντιμετωπίσει η οργανωμένη πολιτεία τέτοιου είδους φαινόμενα;

Προς το παρόν, στην Ελλάδα οι βίαιες αντιδράσεις αυτού του είδους είναι πολύ πιο περιθωριακές και άναρχες σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η ορθή, θεσμική απάντηση είναι «θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα», όπως είχε πει κάποτε ο Ηλίας Ηλιού. Ωστόσο, όσο μεγαλύτερη νομιμοποίηση έχει η επίσημη κυβερνητική πολιτική, τόσο λιγότερες θα είναι αυτές οι εκρήξεις αρνητών, ακροδεξιών ή λαϊκιστών. Και σε αυτό το σημείο ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι καίριος, διότι η δημόσια υγεία δεν είναι πεδίο μικροπολιτικής αντιπαράθεσης. Θεμιτή είναι μεν η κριτική, αλλά το κλίμα καχυποψίας που διαχέεται από κάποια στελέχη της συχνά ενθαρρύνει εξάρσεις παραλογισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή