Προσοχή, πόθος; Οχι

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ερωτική επιθυμία είναι παράξενο πράγμα. Ενα τόσο οικείο, δεδομένο χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης κι ωστόσο τόσο ξένο – μια άγνωστη χώρα. Οχι σπάνια, σκοτεινό, επικίνδυνο. Τόσο γι’ αυτόν που τη νιώθει όσο και για τους άλλους γύρω του που την εισπράττουν.

Ισως επειδή δεν είναι μία η ερωτική επιθυμία αλλά πολλές. Και συνδέεται άρρηκτα με τα ριζώματα του ψυχισμού του καθενός. Με τραύματα, απωθημένα, φοβίες. Και με τη σχέση που έχει ο καθένας μας με την εξουσία.

Συχνά, ο πόθος για τον άλλο δεν είναι ερωτικός πόθος, αλλά πόθος για εξουσία. Και, βέβαια, η ερωτική επιθυμία έχει κάτι τόσο δελεαστικό, όσο και επικίνδυνο, επειδή παίζει συνεχώς με τα όρια. Είναι (ή μπορεί να είναι) παράβαση ορίων. Το ζήτημα είναι αυτή η παράβαση των ορίων να γίνεται συναινετικά. Αυτή είναι μια κοινοτοπία που παραβλέπουν οι άνθρωποι που έχουν μια ψυχοπαθολογία στον ερωτισμό τους.

Το θλιβερό, όσο και εξοργιστικό, περιστατικό με έναν από τους τηλεπαρουσιαστές του «Ράδιο αρβύλα» υπενθυμίζει με τον πιο ανατριχιαστικό τρόπο (δεν είναι υπερβολή αυτό: το λεγόμενο «revenge porn» ενέχει μια βία, εμμέσως σωματική, πάντως βία) πώς μία από τις θεμελιώδεις, ζωτικής σημασίας πτυχές της ανθρώπινης ευδαιμονίας μπορεί να μετατραπεί σε κάτι τόσο ποταπό. Τα έγραψε πολύ καλά τα περί της (υπο)κουλτούρας που προωθούσε, χρόνια τώρα, το άθλιο «Ράδιο αρβύλα» ο καλός συνάδελφος στην «Κ» Μιχάλης Τσιντσίνης.

Ο πόθος μπορεί, φυσικά, να πληγώσει (είναι αυτές οι πληγές που μπορεί να ανοίξουν ο ένας εραστής στον άλλο, αλλά που συχνά δεν έχουν ουδεμία σχέση με άσκηση βίας). Στην υπόθεση αυτή, όμως, δεν μιλάμε για πόθο πλέον, για βρασμό ψυχής ή πάθους. Μιλάμε για μια κατ’ εξακολούθηση υπολογισμένη πρακτική, έναν εθισμό στην ταπείνωση και στον εξευτελισμό της πρώην συντρόφου.

Ο όρος που έχει επικρατήσει, το «εκδικητικό πορνό», έχει βέβαια τα προβλήματά του. Δεν μιλάμε για αμειβόμενους ηθοποιούς που κάνουν σεξ επί πληρωμή, αλλά για δύο εραστές στην πιο ιδιωτική τους στιγμή. Προφανώς και το «πορνό» μπαίνει στην εξίσωση από τη στιγμή που τέτοιο υλικό «ανεβαίνει» σε σχετικά σάιτ. Αλλά δεν πρόκειται για πορνογραφικό υλικό. Εκτός κι αν θεωρήσουμε πορνογραφία την επαφή των εραστών. Εδώ, φαίνεται πως, όντως, για τον έναν από τους δύο δεν ήταν έρωτας, λοιπόν, αλλά πορνό.

Το «εκδικητικό» είναι επίσης προβληματικός όρος: εκδίκηση για ποιο πράγμα ακριβώς; Εναντίον ποιου; Ενός ανθρώπου που ήταν δική ΣΟΥ επιλογή να συνευρίσκεσαι μαζί του και μάλιστα για σεβαστό χρονικό διάστημα; Τι λέει αυτό για σένα τον ίδιο; Ας αφήσουμε πως ό,τι κι αν έκανε η άλλη πλευρά, δεν νοείται αυτό που έκανε ο εν λόγω «κύριος» – και, επαναλαμβάνω, κατ’ επανάληψη. Ο άνθρωπος αυτός δεν ήθελε να ποθήσει καμία γυναίκα. Να τις πονέσει ήθελε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή