Το πιο βαθύ σκοτάδι πριν από την αυγή

3' 44" χρόνος ανάγνωσης

Η «Ομικρον» έρχεται. ∆ηλαδή, η μετάλλαξη «Ομικρον» του κορωνοϊού SARS-Cov-2 είναι ήδη εδώ, αλλά η γεωμετρική της διασπορά στη δική μας κοινωνία έχει μόλις αρχίσει, και θα της πάρει λίγες εβδομάδες για να καταλάβουμε τι θα σημαίνει αυτό. Αλλά μπορούμε ήδη να καταλάβουμε τι θα σημαίνει αυτό γιατί, όπως και στις προηγούμενες φάσεις της πανδημίας, κάποιες άλλες χώρες είναι ήδη σε πιο προχωρημένο στάδιο από εμάς. Δυστυχώς, όπως και στις προηγούμενες φάσεις, φαίνεται ότι δεν είμαστε καθόλου προετοιμασμένοι γι’ αυτό που θα γίνει και εδώ. Ας δοκιμάσουμε στο άρθρο αυτό να τα βάλουμε κάτω.

Τα κακά νέα: αυτή η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού είναι πολύ πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες – ακόμα και από τη «Δέλτα», που έχει κυριαρχήσει σε όλο τον κόσμο. Κάποιες πρώτες έρευνες από τη Νότια Αφρική, το Ισραήλ και αλλού δείχνουν ότι προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα και λιγότερες σοβαρές ασθένειες, πράγμα οπωσδήποτε ευχάριστο, αν όντως ισχύει. Ωστόσο, ακόμα κι αν ισχύει δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ένα κύμα της «Ομικρον» θα είναι πιο ήπιο από της «Δέλτα»: αν, για παράδειγμα, η «Ομικρον» προκαλεί τις μισές σοβαρές επιπλοκές από τη «Δέλτα», αλλά μεταδίδεται πέντε φορές πιο εύκολα (τυχαία νούμερα σας βάζω), τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι θα οδηγήσει τελικά σε πολύ περισσότερα σοβαρά κρούσματα. Είναι ακόμα πολύ νωρίς, αλλά, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις από τις άλλες χώρες όπου η «Ομικρον» έχει ήδη επικρατήσει, προς τα εκεί φαίνεται ότι πάει το φαινόμενο.

Η «Ομικρον» ίσως και να επιταχύνει το τέλος της πανδημίας, το οποίο ούτως ή άλλως πλησίαζε.

Το χειρότερο είναι ότι αυτό το επερχόμενο κύμα θα μας βρει ήδη ξεθεωμένους, ήδη μέσα σε ένα άλλο κύμα. Με ήδη γεμάτα νοσοκομεία, με δεκάδες νεκρούς κάθε μέρα. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο εδώ στην Ελλάδα. Αν και εδώ έχουμε πολλούς νεκρούς επειδή αναλογικά μεγάλο ποσοστό των ηλικιωμένων μας παραμένουν ανεμβολίαστοι (αυτοί είναι σχεδόν αποκλειστικά οι νεκροί από COVID πια), τα συστήματα υγείας και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο είναι στα όριά τους. Και δεν είναι μόνο ότι έχουμε ήδη περισσότερους αρρώστους από όσους μπορεί να εξυπηρετεί το ανθρώπινο προσωπικό – έχουμε και ένα ανθρώπινο προσωπικό εξουθενωμένο. Στη Νότια Αφρική, μετά την έλευση της «Ομικρον» το 20% των νοσηλευτών κόλλησαν COVID και βγήκαν εκτός μάχης. Στις ΗΠΑ από την αρχή της πανδημίας το 18% του υγειονομικού προσωπικού έχει παραιτηθεί εξαιτίας της πίεσης και της κούρασης. Οι άνθρωποι που προσπαθούν να σώσουν όσες και όσους καταλήγουν στο νοσοκομείο σήμερα είναι ψυχολογικά και σωματικά εξαντλημένοι και, βεβαίως, λίγοι. Ενα νέο κύμα, με πολλές χιλιάδες περισσότερα κρούσματα από αυτά που καλείται να διαχειριστεί το ΕΣΥ ήδη, μπορεί να είναι καταστροφικό. Για να γλιτώσουμε την καταστροφή, μέτρα που νομίζαμε ότι δεν θα ξαναχρειαστούμε ίσως γίνουν αναπόφευκτα.

Το καλά νέα; Τα γράφω εδώ επειδή σε λίγες εβδομάδες μπορεί να είναι δύσκολο να τα πιστέψει κανείς. Το σημαντικότερο απ’ όλα ίσως είναι το ότι, απ’ ό,τι φαίνεται, η «Ομικρον» δεν είναι η σούπερ μετάλλαξη που τρέμαμε, αυτή που θα αψηφούσε τα εμβόλια και θα μας γυρνούσε ξανά στο μηδέν. Αν και φαίνεται να είναι πιο ανθεκτική από τις προηγούμενες, τα εμβόλια την πιάνουν ικανοποιητικά – αν έχετε κάνει και επαναληπτική δόση. Πολύ περισσότεροι εμβολιασμένοι (και με επαναληπτική δόση) θα κολλήσουν από όσους θα κολλούσαν τις προηγούμενες μεταλλάξεις, αλλά η μεγάλη πλειονότητα αυτών θα το περάσουν ήπια ή και χωρίς να το καταλάβουν. Για τους ανεμβολίαστους, βεβαίως, το επόμενο διάστημα θα είναι πάρα πολύ επικίνδυνο και δύσκολο. Οι υπόλοιποι όμως οπωσδήποτε δεν ξεκινούμε από το μηδέν. Εχουμε κάνει ό,τι μπορούμε για να εξοπλιστούμε για την επερχόμενη μάχη. Τριπλά εμβολιασμένοι, με τις καλές τις μάσκες σε κλειστούς χώρους, με self test πριν από συναντήσεις με φίλους και με εμβολιασμένα παιδιά, είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι όταν πρωτοσυναντήσαμε την αδύναμη, αλλά ολοκαίνουργια «Αλφα». «Η ανταμοιβή μας για το ότι ζούσαμε προσεκτικά τα τελευταία δύο χρόνια», έγραψε ένας δημοσιογράφος σε άρθρο που διάβασα πρόσφατα, «περιμένοντας την επιστήμη και τηρώντας τα μέτρα, είναι το ότι όταν η COVID θα έρθει τελικά και σε εμάς, θα είναι ένας πολύ πιο ακίνδυνος εχθρός».

Και, βέβαια, υπάρχει και το άλλο. Η «Ομικρον» ίσως και να επιταχύνει το τέλος της πανδημίας, το οποίο ούτως ή άλλως πλησίαζε. Κάποια στιγμή το 2022, όπως έχουν προβλέψει πολλοί ήδη (ο Νικόλας Χρηστάκης από το βιβλίο του το 2020, κιόλας), οι πολίτες της Δύσης, έχοντας νοσήσει ή εμβολιαστεί όλοι, πια, θα «ξεμπερδέψουν» σε κάποιο βαθμό. Απ’ ό,τι φαίνεται, χάρη στην «Ομικρον» η διαδικασία αυτή μπορεί να επιταχυνθεί. Ισως με πόνο, με δύσκολα μέτρα και με περισσότερες απώλειες απ’ ό,τι μπορούμε να αντέξουμε. Μια επώδυνη αρχή ενός λυτρωτικού τέλους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT