Κινδυνεύουν τα αγγλικά

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάποτε ο Μισέλ Τουρνιέ, ο συγγραφέας του «Παρασκευά», μου είχε πει ότι, κατά τη γνώμη του, τα γαλλικά δεν κινδυνεύουν τόσο όσο κινδυνεύουν τα αγγλικά. Η ταλαίπωρος αυτή «κοινή» κακοποιείται καθημερινά από δισεκατομμύρια χρήστες σε όλη την οικουμένη. Τον θυμήθηκα όταν άκουσα την παρέμβαση του κ. Τσίπρα στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές. Είχα καιρό να τον ακούσω να κακοποιεί δημοσία την αγγλική γλώσσα και σκεφτόμουν ότι, εν τω μεταξύ, η σχέση του μαζί της θα είχε εξομαλυνθεί. Πώς έλεγαν για τους γάμους συμφέροντος; «Δεν αγαπιούνται, αλλά με τον καιρό μπορεί να αγαπήσει ο ένας τον άλλον». Ηταν όμως ένα come back αντάξιο του Τσίπρα που αγαπήσαμε. Αν τον έβλεπε ο μακαρίτης Ντάριο Φο, θα ζήλευε. Ο Τσίπρας προσπαθεί να μιμηθεί την αμερικανική προφορά με ακόμη πιο αποτελεσματικά κωμικά εφέ από τον νομπελίστα κωμικό. Τα αγγλικά του παράγουν γκαγκ, σαν τους Λώρελ και Χάρντυ που γκρεμίζονται από την ανεμόσκαλα την οποία έχουν στήσει για να επιδιορθώσουν τη σκεπή. «Γουί μαστ νοτ αλλόου του κονσέρβατιβ φόρσες του καμ ας μπακ του ολντ ρεσιπις». Στο τέλος τον χειροκρότησαν. Συμπαραστάθηκαν στο μαρτύριό του και ανακουφίστηκαν που τους απάλλαξε από το βάσανο. Ο ίδιος, υποθέτω, θα έφυγε ευχαριστημένος, ως συνήθως. Τρέχα γύρευε.

Στην ίδια συνάντηση παρευρέθη και ο κ. Ανδρουλάκης. Με την ανεξίτηλη κρητική προφορά του, διάβασε ένα κείμενο αγγλιστί, συντεταγμένο και καθωσπρέπει. Δεν ξέρω αν οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές κάνουν οικονομία και δεν μπορούν να πληρώσουν διερμηνείς. Εκείνο που ξέρω είναι ότι ένας νέος άνθρωπος που έχει την εμπειρία της Ευρωβουλής θα έπρεπε να έχει φροντίσει να μάθει την «ευρωπαϊκή κοινή». Μακάρι να ήταν η καζαντζακική. Ομως είναι η αγγλική. Είναι η διαφορά του κ. Ανδρουλάκη από τον κ. Τσίπρα. Και οι δύο τη χρησιμοποιούν χωρίς να την ξέρουν. Ο μεν όμως νομίζει ότι την ξέρει, ο δε αναγνωρίζει ότι δεν την ξέρει, όμως αυτό δεν τον εμποδίζει να τη χρησιμοποιεί. Κι αν το μεταφράσουμε σε πολιτικούς όρους, επειδή η αγγλική είναι η «κοινή» του κόσμου μας, ο Τσίπρας νομίζει ότι καταλαβαίνει τον κόσμο μας, χωρίς να τον καταλαβαίνει, ο Ανδρουλάκης ξέρει ότι δεν τον καταλαβαίνει και ζητάει βοήθεια για να τον καταλάβει. Αντί να προσπαθήσει ο ίδιος να τον καταλάβει.

Ενας Ελληνας πολιτικός πρέπει να ξέρει αγγλικά; Ο Γιώργος Παπανδρέου τα ξέρει, όμως ως Ελληνας πολιτικός μάλλον απογοήτευσε. Ξέχασε ότι έπρεπε να μάθει και ελληνικά. Ομως για τη γενιά του Ανδρουλάκη και του Τσίπρα, η εκμάθηση της αγγλικής ήταν στοιχείο της βασικής παιδείας. Και η άγνοιά της σε κάνει να αναρωτιέσαι για τις βάσεις της παιδείας τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή