Ο Αλέξης, ο Κυριάκος και ο Νίκος

Ο Αλέξης, ο Κυριάκος και ο Νίκος

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζούμε σχεδόν από τα μέσα της δεκαετίας του 2010 τη φάση μιας σταδιακής μετάβασης από τη γενιά του ’70 σε αυτή του ’90. Την αρχή την έκανε η ριζοσπαστική Αριστερά, νωρίτερα, με την ανάδειξη ενός νέου ανθρώπου στην ηγεσία της και ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία με την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη και την προηγούμενη Κυριακή αυτή η μετάβαση ολοκληρώθηκε με την καθαρή νίκη του Ν. Ανδρουλάκη επί του Γιώργου Παπανδρέου. Τίποτα δεν προδικάζει πως αυτή η φυσιολογική ανανέωση της πολιτικής ζωής θα αποβεί θετικότερη για τον τόπο. Αυτό είναι προς απόδειξη. Πάντως, αν κάνουμε μια αποτίμηση των πεπραγμένων της απερχόμενης γενιάς θα διαπιστώσουμε ότι οι δύο κύριοι εκπρόσωποί της, οι Αντ. Σαμαράς και Γ. Παπανδρέου, κλήθηκαν να διαχειρισθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Και βεβαίως ο Αντ. Σαμαράς κατόρθωσε να κρατήσει όρθια την Ελλάδα, μέσα στην παραζάλη των δύο μνημονίων και του αντιμνημονιακού αγώνα. Δεν το λες και λίγο! Ο Γ. Παπανδρέου επεδίωξε να κυβερνήσει, γνωρίζοντας τι παραλάμβανε από τον προκάτοχό του. Διαχειρίσθηκε με τον τρόπο του μια πρωτόγνωρη, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Eνωση, κατάσταση και λύγισε. Κατέρρευσε.

Για τον Αλ. Τσίπρα έχουν ειπωθεί τα πάντα. Και στο κάτω κάτω έχει κριθεί, και μάλιστα αυστηρά, από τους πολίτες. Το ζητούμενο γι’ αυτόν είναι αν θα κατορθώσει να ανανεώσει τον χώρο του ή θα βυθιστεί μαζί του.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 2010 ζούμε τη φάση μιας σταδιακής μετάβασης από τη γενιά του ’70 σε αυτή του ’90, η οποία ολοκληρώθηκε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κριθεί στο τέλος της θητείας του. Η πολιτική είναι μια περίπλοκη υπόθεση, με πολλά ζιγκ ζαγκ, πολλές ανηφόρες και κατηφόρες, επικίνδυνες στροφές και απρόοπτα γεγονότα. Σχεδόν σε όλα τα κόμματα που κυβερνούν υπάρχει ένα σημείο μηδέν που σηματοδοτεί μια μη αναστρέψιμη πτωτική πορεία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δύο φορές ακούμπησε αυτό το σημείο, αλλά το προσπέρασε. Θα υπάρξει τρίτη φορά; Και αν ναι, πώς θα την αντιμετωπίσει; Για τον Ν. Ανδρουλάκη είναι πρόωρο και παρακινδυνευμένο να ειπωθεί οτιδήποτε. Είναι ο άγνωστος Χ.

Η φυσιολογική μετάβαση από τη μια γενιά στην άλλη ολοκληρώθηκε. Μένει να δούμε τα αποτελέσματά της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή