Εκλογές για αντιπερισπασμό

Εκλογές για αντιπερισπασμό

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι αλήθεια ότι και φέτος οι γιορτές έρχονται μέσα σε δυσμενείς συνθήκες. Ο νοήμων πληθυσμός συνεχίζει να αισθάνεται τους φόβους και τις συνέπειες που προκαλεί η πανδημία. Ακόμη περισσότερο, που φαίνεται αναπόφευκτη η επέλαση της παραλλαγής «Ομικρον» και στην Ελλάδα το αμέσως προσεχές διάστημα, δηλαδή μέσα στον Ιανουάριο. Από την άλλη πλευρά, είναι φανερό ότι το γιορτινό κλίμα, τεχνητό έστω σε σημαντικό βαθμό, συνδυάζεται άμεσα με χαλάρωση της ατομικής ευθύνης για μέτρα προστασίας, ταυτόχρονα με μειωμένους τους, όποιους, ελέγχους από αρμόδια κρατικά όργανα. Με την υπογράμμιση ότι από καιρό παρατηρείται χαλάρωση στην τήρηση των όποιων μέτρων, και το γεγονός αυτό αντανακλά αναμφίβολα ανάλογη βούληση της κυβέρνησης.

Το «παρηγορητικό» είναι ότι ο Αλ. Τσίπρας παραμένει αμετανόητος, καθώς επιμένει στην αντιπολιτευτική εργαλειοποίηση της πανδημίας. Στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό πήρε τη σκυτάλη από τους Πολάκη και Κουρουμπλή (παρόλο που για λόγους εντυπώσεων διέγραψε τον δεύτερο από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣYΡΙΖΑ) και χαρακτήρισε «ένοχο» τον Κυρ. Μητσοτάκη και «ένοχη» την κυβέρνηση, ζητώντας την παραίτησή τους, άρα εκλογές. Είναι σαφές ότι, εμμέσως αλλά σαφώς, ο Αλ. Τσίπρας υιοθετεί τις κατηγορίες των Πολάκη – Κουρουμπλή περί «δολοφονίας» ασθενών με COVID-19 από την κυβέρνηση. Σε αυτό παραπέμπει το «ένοχος ο πρωθυπουργός» και «ένοχη η κυβέρνηση», κατά τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να ζητάει άμεση προκήρυξη εκλογών.

Οπως συνηθίζει ο Αλ. Τσίπρας ως διάσημος δεξιοτέχνης της «κωλοτούμπας», δεν «κωλώνει» επειδή μέχρι τώρα απέφευγε να ζητήσει εκλογές με το αιτιολογικό ότι δεν το επιτρέπουν οι συνθήκες της πανδημίας. Δεν δυσκολεύεται να αλλάξει άποψη και να τις απαιτεί τώρα, πάλι εν μέσω πανδημίας και μάλιστα ενώ αναμένεται νέα έξαρση από το κύμα της «Ομικρον». Δεν το εννοεί άλλωστε. Πρόκειται καθαρά για αντιπερισπασμό εντυπώσεων, προκειμένου να συσπειρώσει το κόμμα γύρω του. Επειδή γνωρίζει ότι ΟΛΑ τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων είναι αρνητικά, γιατί νιώθει την απειλή που συνιστά για το κόμμα του η δημοσκοπική ανάκαμψη του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον προς το παρόν, διότι του είναι αδύνατον να ξεφύγει από την άσκηση του αντιπολιτευτικού λαϊκισμού και επενδύει πάντα στην πόλωση, ακόμη περισσότερο στη σημερινή συγκυρία.

Ο Αλ. Τσίπρας θεωρεί επίσης ότι μπορεί εκ του ασφαλούς να ζητάει άμεσα εκλογές, εμπιστευόμενος προφανώς τις διαβεβαιώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη θητεία της. Για τους παρατηρητές, όμως, των πολιτικών εξελίξεων δεν είναι απόλυτα σίγουρο κάτι τέτοιο. Πολλοί πιθανολογούν διενέργεια εκλογών μέσα στο 2022, βλέποντας την κυβέρνηση να επιδεικνύει ιδιαίτερη γενναιοδωρία. Σε αυτή την περίπτωση, τότε θα φανούν τα πραγματικά μεγέθη των κομμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή