Δυστυχώς για τους μεγάλους τα παιδιά βλέπουν και ακούν

Δυστυχώς για τους μεγάλους τα παιδιά βλέπουν και ακούν

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας προσφάτως, με αφορμή όσα εμπρηστικά κατεγράφησαν μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με επίκεντρο επιστημονική μελέτη για την πανδημία που συνυπέγραφε, είπε μεταξύ άλλων τη φράση: «Προξενεί μεγάλη θλίψη η χρήση παλαιότερης επιστημονικής ανάλυσης ως μέσου πολιτικής αντιπαράθεσης».

Ε, λοιπόν, μεγάλη θλίψη προξένησαν και όσα συνέβησαν στη Βουλή, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αντικείμενο της οποίας ήταν επισήμως η «Παρουσίαση της έκθεσης της UNICEF για την κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα. Προτεραιότητες και δράσεις της πολιτείας για την περίοδο 2022-2027».

Και μόνο το περιεχόμενο της έκθεσης συγκλονίζει: «568.000 παιδιά ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού». Οι περισσότεροι δείκτες σε σύγκριση με τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι αρνητικοί για τη χώρα μας. Στην έκθεση επισημαίνεται η «έλλειψη εμπεριστατωμένων δεδομένων σε εθνικό επίπεδο για παιδιά που πλήττονται από όλες τις μορφές βίας». Επίσης, γίνεται λόγος για «συστημικά εμπόδια, που συνεχίζουν να αφήνουν παιδιά εκτός προόδου». Μίλησαν για όλα αυτά οι Luciano Calestini και Ασπα Πλακαντωνάκη, εκπρόσωπος και αναπληρώτρια εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα. Βάσει και του τίτλου της συνεδρίασης, θα έπρεπε να μιλήσουν μόνον –ή κυρίως– αυτοί. Και μετά, οι βουλευτές-μέλη της επιτροπής να άνοιγαν συζήτηση με προτάσεις (ή και απορίες προς τους εκπροσώπους της UNICEF), καθώς και από την εν λόγω έκθεση είναι φανερό πως πρέπει να γίνουν πολλά και σε βάθος μεγάλο στο μέλλον. Ο ίδιος ο κ. Calestini τόνισε στο τέλος, σημειώνοντας ότι η επόμενη έκθεση θα γίνει το 2026 – έξω από τα χρονικά πλαίσια κυβερνητικών θητειών, δηλαδή: «Σας παρακαλώ, χρησιμοποιήστε μας. Ζητήστε μας πράγματα που μπορεί εσείς να μην μπορείτε να τα κάνατε σε τοπικό επίπεδο».

Ηταν μια παράκληση, αυτή, που μάλλον δεν εισακούστηκε, καθώς τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας στην πλειονότητά τους θα αποχωρούσαν μηρυκάζοντας τα συγκρουσιακά πάθη: Επί τέσσερις ώρες, έξι μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, μία κυβερνητική βουλευτής και η «γαλάζια» πρόεδρος (που εκ της θέσεώς της θα έπρεπε να μένει αμέτοχη σε κομματικές αντιπαραθέσεις) της επιτροπής προσπαθούσαν να πείσουν πόσα καλά κάνει η σημερινή κυβέρνηση, επικρίνοντας τους προηγούμενους. Στον αντίποδα, τέσσερις από τον ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν πόσα καλά είχε κάνει η δική τους κυβέρνηση και πόσα αρνητικά πράττει η σημερινή. Μόνον οι εκπρόσωποι του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, ενώ απουσία κατέγραψαν η Ελλ. Λύση και το ΜέΡΑ25. Θλίψη μεγάλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή