Ο μύθος των ΜΕΘ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με τις θέσεις των κομμάτων της Αριστεράς, όλη η Ελλάδα θα έπρεπε να γίνει μια απέραντη ΜΕΘ. Το μόνιμο πρόβλημά τους είναι αυτό. «Φτιάξτε κι άλλες ΜΕΘ». Δεν γνωρίζω αν αγνοούν ή αν κάνουν πως αγνοούν το γεγονός ότι μια ΜΕΘ δεν είναι μόνον ο εξοπλισμός και ο χώρος. Είναι και μια εξειδικευμένη ιατρική ομάδα 4-5 ατόμων που θα τη λειτουργήσει. Αυτή τη στιγμή είναι παγκοίνως γνωστό πως αυτές οι ειδικότητες λείπουν από το ΕΣΥ, καθώς το υπάρχον δυναμικό βρίσκεται όλο στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας. Συνεπώς το διαρκές αίτημα για περισσότερες ΜΕΘ είναι ανεδαφικό και μάλλον έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός φθηνού αντιπολιτευτικού λόγου.

Η έννοια της ατομικής ευθύνης είναι ξένη για την Αριστερά. Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον πολίτη ως μια μοναδική οντότητα που πλάι στα δικαιώματα έχει και τις υποχρεώσεις.

Αδυνατούν να αντιληφθούν πως το κυρίαρχο πρόβλημα σήμερα είναι ο πολίτης να μη φθάσει στη ΜΕΘ. Να λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα ώστε να μην παραστεί ανάγκη να νοσηλευθεί. Εδώ θα πρέπει να ρίξουμε όλο το βάρος των προσπαθειών μας, με την επίκληση της ατομικής ευθύνης. Αυτή η έννοια, όμως, είναι ξένη για την Αριστερά. Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον πολίτη ως μια μοναδική, ανεπανάληπτη οντότητα που πλάι στα δικαιώματα έχει και τις υποχρεώσεις. Η δημόσια σφαίρα σε μια ανοικτή δημοκρατική κοινωνία έχει τα όριά της, πέρα από τα οποία αρχίζει η ευθύνη των πολιτών. Από τη στιγμή που η πολιτεία παρέχει όλα τα μέσα στους πολίτες για να αντιμετωπίσουν την πανδημία, είναι στην επιλογή τους αν θα κάνουν χρήση τους ή όχι.

Δεν μπορεί η πολιτεία –και δεν είναι και δίκαιο– να δαπανά τεράστια κονδύλια για χάρη όλων αυτών που περιφρονούν, λόγω ιδεοληψίας ή προκαταλήψεων, τα μέσα που αυτή τους παρέχει για να προφυλάσσουν την υγεία τους. Δεν είναι δίκαιο απέναντι στη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών που συμμορφώθηκαν με τις οδηγίες των επιστημόνων. Αντί λοιπόν να συνθηματολογούν τα κόμματα της Αριστεράς για περισσότερες ΜΕΘ, ας μπουν δυναμικά, χωρίς «ναι μεν αλλά» και χωρίς παραφωνίες, στον αγώνα για να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα όσο το δυνατόν πιο πολλοί συνάνθρωποί μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή