Τα τέλη του 1960 και η εποχή μας

Τα τέλη του 1960 και η εποχή μας

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σαρωτική επέλαση της «Ομικρον» παραμονές Πρωτοχρονιάς έρχεται να επενδύσει με τρόπο συμβολικό την καθημερινότητα στον πρώιμο 21ο αιώνα. Περισσότερο από κάθε άλλη καμπή της εποχής μας, η πανδημία τείνει όχι μόνο να καθορίσει τη ζωή που ζούμε αλλά και να σφραγίσει την εποχή μας. Στο μέλλον, τα δικά μας χρόνια της πανδημίας θα είναι ένα ορόσημο και μια τομή ανάγνωσης του ιστορικού χρόνου.

Ο πρόσφατος θάνατος της Αμερικανίδας συγγραφέως Τζόαν Ντίντιον (1934-2021) προκάλεσε αναλύσεις στη σήραγγα του χρόνου πέραν του δικού της, σημαντικού, έργου. Ηταν η δική της πολιτική, υπαρξιακή, κοινωνική αναλυτική ματιά που εξαρχής τη συνέδεσε με τα αφηγήματα και τις διαψεύσεις από τις οποίες τρέφονται οι κοινωνίες. Αναλυτές στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» (στις 27.12.21) έθεσαν ακόμη και ένα πλαίσιο συσχετισμού της μεγάλης τομής στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και των δικών μας ημερών. Εχει ενδιαφέρον και είναι πάντα ερεθιστική η προβολή μιας εποχής πάνω σε μια άλλη, σε μία χιαστί και ελαφρώς αυθαίρετη αντιπαράθεση. Αν δεν ήταν τα τέλη του ’60, θα μπορούσαν να είναι οι αρχές του ’90 ή αν θέλουμε να πάμε πιο πίσω, θα μπορούσε να είναι η δεκαετία του 1930.

Αλλά, σε κάθε περίπτωση, αυτό που η Τζόαν Ντίντιον έθεσε ως μείζον παραμένει ισχυρό ασχέτως του ζεύγους των δεκαετιών που αντιπαρατίθενται στον χρόνο. Παραμένει ισχυρή η ικανότητα, η δυνατότητα ή αναγκαστική ώθηση μιας εποχής να παράγει μύθους, να ορίζει μεταβολές, να παρεμβαίνει στον τρόπο που αυτοπροσδιορίζονται οι άνθρωποι.

Την τελευταία εικοσαετία μια σκοτεινή σήραγγα εξέβαλε στην πανδημία: Δίδυμοι Πύργοι, πόλεμος στο Ιράκ, οικονομική κρίση, άνοδος του διεθνούς λαϊκισμού. Πριν από 50-60 χρόνια, την εποχή που η Τζόαν Ντίντιον κατέγραφε υπό το κράτος των θεμελιακών μεταβολών, βρισκόμασταν στον πυρήνα του Ψυχρού Πολέμου, είχαμε το Βιετνάμ, το «1968», το κίνημα ελευθερίας από την Καλιφόρνια, τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, την Ανοιξη της Πράγας, το Γούντστοκ, την προσσελήνωση, τη δικτατορία στην Ελλάδα. Οι μεγάλες ρωγμές στο οικοδόμημα διαβάζονταν ωστόσο διαφορετικά. Ακόμη και τα μεγάλα τραύματα, όπως το Βιετνάμ ή τα απολυταρχικά καθεστώτα, ενίσχυαν τα δημόσια πάθη ανά τον κόσμο. Ο κόσμος θα γινόταν καλύτερος. Το πιστεύαμε. Και εν πολλοίς έγινε.

Σήμερα, στο κατώφλι του 2022, η διάχυτη αβεβαιότητα ορίζει τον βηματισμό μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή