Επειγόντως ίδρυση υπουργείου Σιωπής

Επειγόντως ίδρυση υπουργείου Σιωπής

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχει ένα παράδοξο αυτή η εποχή – παράδοξο για όσους έχουν μάθει την πολιτική επικοινωνία μέσα από θεσμικούς διαύλους και όχι ως κουτσομπολιό στα τηλεπαράθυρα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο λόγος για την εποχή της πανδημίας, η οποία μας έχει διδάξει τον ορισμό της δυναμικά εξελισσόμενης κατάστασης στην πιο ακραία της μορφή.

Την ίδια στιγμή που τα δεδομένα με τον κορωνοϊό μπορούν να αλλάξουν εντυπωσιακά –είτε προς το κακό είτε προς το καλό σε αυτό το ρευστό σκηνικό της πανδημίας–, πολίτες και πολιτικοί αναπαράγουν το ίδιο μοντέλο αντίδρασης. Οι πολιτικοί της κυβέρνησης μεταδίδουν μια τραγελαφική βεβαιότητα πως όλα θα βελτιωθούν και ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα.

Ας μη γελιόμαστε: ορθώς τα μέτρα αλλάζουν «κάθε τόσο» καθώς μιλάμε για πανδημία. Το θέμα είναι πως στον ενδιάμεσο χρόνο των μέτρων, στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης έχουν βεβαιώσει –σε τηλεοράσεις, FB, Twitter– πως δεν θα ληφθούν νέα μέτρα. Χθες ας πούμε, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, στη λογική του κυβερνητικού εκπροσώπου που έχει ήδη τοποθετηθεί για την επανέναρξη των εκπαιδευτικών δομών, επανέλαβε πως τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά και στην ώρα τους μετά την περίοδο των διακοπών. Πρόσθεσε, βέβαια, το προφανές, ότι σαφώς και παρακολουθούνται οι εξελίξεις. Το ίδιο μοτίβο έχουν επαναλάβει οι υπουργοί Υγείας και Ανάπτυξης για τους τομείς της αρμοδιότητάς τους, αλλά διαψεύσθηκαν μέσα σε μία ημέρα. Η κυβέρνηση μεταδίδει αισιοδοξία ελπίζοντας πως θα είναι η κερδισμένη στον τζόγο των επιδημιολογικών προβλέψεων. Θα ήταν καλύτερο να παραδεχθεί πως το δημόσιο χρέος και η οικονομία δεν αντέχουν άλλο lockdown.

Οι πολίτες βουλιάζουν σε μια κουραστική –και άστοχη με βάση τις πιθανότητες της φύσης– γκρίνια πως όλα θα πάνε άσχημα. Ισως ο φόβος μπροστά στις απρόβλεπτες δυναμικές καταστάσεις που ζούμε να έχει οδηγήσει ορισμένους στην εσωστρέφεια, όπως ο σκαντζόχοιρος που ετοιμάζεται να αμυνθεί. Ωστόσο, οι περισσότεροι διαμαρτύρονται πως η πλειονότητα των πολιτικών δεν είναι άξιοι της εμπιστοσύνης τους και ότι τα μέτρα δεν είναι επαρκή, έστω κι αν στην πράξη τα αγνοούν για να μη χάσουν τη βολή τους.

Μοιάζει σαν σκηνικό παιδιών που αρνούνται την πραγματικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή