Χρειάζεται ακόμη πολλά να γίνουν

Χρειάζεται ακόμη πολλά να γίνουν

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε είδους απολογισμοί είναι χρήσιμοι για να δει κανείς τι κατάφερε την προηγούμενη χρονιά και τι έχει μπροστά του. Εχουμε και λέμε λοιπόν: στο θέμα της πανδημίας η χώρα είχε μέτριες επιδόσεις σε σχέση με το 2020. Με δεδομένη τη δεινή κατάσταση του ΕΣΥ και τη μεγάλη έλλειψη ΜΕΘ μπόρεσε  να σταθεί σε κάποιο αποδεκτό επίπεδο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, χάρη κυρίως στις υπεράνθρωπες προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών. Εκεί που η χώρα αλλά και η ελληνική κοινωνία γενικότερα πέρασαν κάτω από τον πήχυ ήταν στον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων. Η ατολμία της κυβέρνησης να προχωρήσει από το καλοκαίρι ακόμη στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των 60+ είχε τραγικά αποτελέσματα – με εκατοντάδες ανεμβολίαστους ηλικιωμένους να χάνουν τη ζωή τους κάθε μήνα. Η νέα χρονιά ζητεί μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο ΕΣΥ – μείωση του μεγάλου αριθμού των νοσοκομείων, τα περισσότερα από τα οποία υπάρχουν για ψυχολογικούς και ψηφοθηρικούς λόγους και όχι για να προσφέρουν καλύτερες ιατρικές υπηρεσίες. Απαιτείται η δημιουργία μεγάλων νοσοκομειακών μονάδων σε κάθε περιφέρεια της χώρας οι οποίες να μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια στις τεράστιες ανάγκες.

Μεγάλες μεταρρυθμίσεις όμως χρειάζονται –εδώ και τώρα– και σε άλλους τομείς του κράτους. Πρώτα απ’ όλα στη Δικαιοσύνη. Οπου οι δίκες –κάθε λογής– εξακολουθούν να περιμένουν ακόμη και μια δεκαετία για να ολοκληρωθούν. Με πολλές χιλιάδες δικαστικές υποθέσεις να περιμένουν στην ουρά, όλη η χώρα συνεχίζει να κινείται με την ταχύτητα του αραμπά. Η δυσκίνητη ελληνική Δικαιοσύνη είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ποιος θα φέρει τα εκατομμύριά του στην Ελλάδα όταν ξέρει πως για μια ασήμαντη αστική διαφορά μπορεί να «κολλήσει» η επένδυσή του για χρόνια; Η κυβέρνηση πολλά είπε αλλά ελάχιστα έκανε στον συγκεκριμένο τομέα  – είναι καιρός να βάλει το τρένο της Δικαιοσύνης στις ράγες του.

Η σημαντικότερη μεταρρύθμιση είναι η αντιμετώπιση του δημογραφικού. Αν η κυβέρνηση δεν λάβει αμέσως μέτρα στήριξης των νέων, η φθίνουσα πορεία θα συνεχιστεί.

Πολλά χρειάζεται να γίνουν και στον τομέα της οικονομίας. Με σημαντικότερα την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Από τη δεκαετία του ’90 εξαγγέλλεται η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών για να σταματήσει η κλοπή του ΦΠΑ, καμία, όμως, κυβέρνηση δεν το έχει κάνει πράξη διότι θίγει τους εμπόρους και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ετσι χάνονται κάθε χρόνο περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ, που θα μπορούσαν να ενισχύσουν το κοινωνικό κράτος  ή να απογειώσουν το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Την ίδια στιγμή τα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ που θα πάρει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι πολύ πιθανόν να κατευθυνθούν μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις, που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν πρόβλημα να δανειστούν χρήματα. Για μία ακόμη φορά χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που κατάφεραν να επιβιώσουν στη δεκαετία των μνημονίων και στη διετία της πανδημίας, είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν πάλι σε αδυναμία να δανειστούν χρήματα από τις τράπεζες για να σταθούν στα πόδια τους.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ι. Στουρνάρας ζητεί να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις για να μπορέσει η Ελλάδα να πάρει την περίφημη επενδυτική βαθμίδα που θα φέρει δεκάδες ξένες επενδύσεις στη χώρα. Η σημαντικότερη, όμως, μεταρρύθμιση είναι η αντιμετώπιση του δημογραφικού. Ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται σταθερά – 8,5 εκατομμύρια εκτιμάται ότι θα είμαστε όλοι κι όλοι έως το 2060, με μεγάλο ποσοστό ηλικιωμένων και λίγα εργατικά χέρια. Αν η κυβέρνηση δεν λάβει αμέσως μέτρα στήριξης των νέων που συνεχίζουν να έχουν τη μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρώπη (αλλά ακόμη κι αν έχουν δουλειά δεν μπορούν να ζήσουν με 600 ευρώ καθαρά τον μήνα), η φθίνουσα πορεία θα συνεχιστεί. Χρειάζεται να υπάρξουν προγράμματα που θα παρέχουν φθηνή στέγη στα νεαρά ζευγάρια (όπως κάνει η Πορτογαλία) και να προσφέρουν κίνητρα για τους εκατοντάδες χιλιάδες νέους επιστήμονες που έφυγαν στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη «έσπασε αυγά» και προχώρησε και το 2021 στη γοργή ψηφιοποίηση του κράτους, έκανε αλλαγές στην Παιδεία, έβαλε τον ΕΦΚΑ σε μια σειρά και εκσυγχρόνισε την εργατική νομοθεσία, ενώ ενίσχυσε τις Ενοπλες Δυνάμεις με την αφρόκρεμα των οπλικών συστημάτων. Χρειάζεται, όμως, πολλά ακόμη να κάνει για να μπορεί να λέει ότι έβαλε ένα λιθαράκι για να αλλάξει η μοίρα του τόπου. Καλή χρονιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή