Αλλαγή σελίδας το 2022

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με λίγη τύχη, αν δεν πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας που λένε οι Γαλάτες, η νέα χρονιά που μόλις ανέτειλε θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Κυρίως γιατί το ζήτημα που απασχολεί τη ζωή μας τα δύο τελευταία χρόνια –η πανδημία– δείχνει να γίνεται λιγότερο επικίνδυνο. Η νέα μετάλλαξη «Ομικρον», που ήδη κυριαρχεί στη χώρα, φαίνεται να συμπεριφέρεται πάνω-κάτω σαν τη γρίπη.

Αρα, η μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού πληθυσμού που είναι διπλά εμβολιασμένος (περίπου 70%), πόσο μάλλον τα 3,5 εκατομμύρια εμβολιασμένοι και με την τρίτη δόση, θα κινδυνεύσει πολύ λιγότερο σε σχέση με τη μετάλλαξη «Δέλτα».

Οσοι απ’ αυτούς κολλήσουν –μπορώ να το διαβεβαιώσω εξ ιδίας πείρας– έπειτα από 2-3 ημέρες ισχυρού πονόλαιμου, καταρροής, πονοκεφάλου, ίσως και κάποιου πυρετού, θα αναρρώσουν χωρίς να χρειαστεί –συνήθως– να νοσηλευτούν και θα γυρίσουν γρήγορα, χωρίς παρατράγουδα, στην καθημερινότητά τους.

Βέβαια η αυτοσυγκράτηση απ’ όλους μας είναι αναγκαία, τις επόμενες 15-20 ημέρες στις οποίες η «Ομικρον» θα καλπάζει λόγω της χαρακτηριστικής γρήγορης διασποράς της, ενώ η «Δέλτα» θα συνεχίζει να μολύνει, επιβαρύνοντας τα ήδη υπερπλήρη νοσοκομεία και τις ΜΕΘ και το εξουθενωμένο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.

Οι ελπίδες για την υγειονομική κατάσταση της χώρας το 2022 ενισχύονται και από την άφιξη των νέων φαρμάκων της Pfizer και της Merck, που αναμένεται να μειώσουν αισθητά τις νοσηλείες, διότι αποτρέπουν τον πολλαπλασιασμό του ιού μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

Αν, λοιπόν, τα πράγματα εξελιχθούν όπως δείχνουν, τότε είναι πολύ πιθανό το 2022 να είναι η χρονιά που όλοι περιμέναμε. Με το σημαντικότερο: λιγότερες ζωές χαμένες από την πανδημία της COVID.

Αλλά και με οικονομική ανάπτυξη –γύρω στο 4,5% του ΑΕΠ– παρά την ακρίβεια που φέρνουν οι αυξημένες τιμές των καυσίμων. Τα δεκάδες δισεκατομμύρια του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης πρόκειται να κινήσουν την ελληνική αγορά μαζί με την αναμενόμενη έκρηξη του τουριστικού ρεύματος τους καλοκαιρινούς μήνες. Ακόμη και το «κουτσό» 2021 η Ελλάδα αποδείχτηκε πρωταθλήτρια στον τουρισμό εισπράττοντας πάνω από 10 δισ. ευρώ – το 55% των τουριστικών εσόδων του «χρυσού» 2019.

Με λίγη τύχη το 2022 θα είναι για την Ελλάδα μια αλλαγή σελίδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή