Ουκρανική υπερθέρμανση

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν δεν ήταν η πανδημία, το παγκόσμιο ενδιαφέρον τούτες τις μέρες θα απορροφούσαν αναμφίβολα οι ψυχροπολεμικοί άνεμοι που σαρώνουν την ανατολική Ευρώπη με αφορμή την έκρυθμη κατάσταση στην Ουκρανία. ΗΠΑ και Ρωσία προετοιμάζονται για συνομιλίες (Κυριακή και Δευτέρα) στη Γενεύη ανεβάζοντας, εν τω μεταξύ, στα ύψη τους τόνους της ρητορικής, με τον Πούτιν να απειλεί ανοιχτά με στρατιωτική επέμβαση και τον Μπάιντεν να δηλώνει πως «οι σύμμαχοι θα αντιδράσουν αποφασιστικά εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία».

Μπορεί να γίνει πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ (ΝΑΤΟ) και Ρωσίας; Οι αναλυτές το θεωρούν μάλλον αδιανόητο, γιατί σε μια τέτοια σύγκρουση γιγάντων θα τα πάρει όλα η «μπάλα» και αυτό το ξέρουν Μόσχα και Ουάσιγκτον.

Δεν θα πρέπει, ωστόσο, να αποκλεισθούν μια ρωσική στρατιωτική επέμβαση υβριδικής μορφής και κάποια σκληρά αντίποινα της Δύσης σε επίπεδο κυρώσεων. Το ουκρανικό διακύβευμα είναι τέτοιο, που δεν επιτρέπει σε κανέναν να κάνει πίσω. Ολοι εύχονται να αποδώσουν οι συνομιλίες της Γενεύης και εκείνων που θα ακολουθήσουν ώστε να αμβλυνθεί η ένταση.

Ακόμη όμως και αν υπάρξει κάποια συμφωνία που θα λειτουργήσει ως «βαλβίδα εκτόνωσης» επί του πεδίου, η «ιστορική ενότητα μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών», την οποία επικαλείται ο πρόεδρος Πούτιν θεωρώντας τους «ένα λαό», έχει διαρραγεί.

Το Κίεβο σε μια τέτοια ατμόσφαιρα φόβου επιδιώκει να εξοπλιστεί, επικαλούμενο «ρωσική επιθετικότητα», δίχως να αποκλείει και τα πυρηνικά όπλα.

Η Ουκρανία έχει την τεχνογνωσία και τις υποδομές για να φτιάξει, σε σύντομο χρονικό διάστημα μάλιστα, πυρηνικές κεφαλές και να διαπραγματεύεται με όρους ισχύος με τους Ρώσους.

Εξάλλου, με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης και την ανεξαρτητοποίησή της, η Ουκρανία βρέθηκε να κατέχει 140 διηπειρωτικούς πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές, όπλα που καταστράφηκαν ή παραδόθηκαν στη Ρωσία με τη συμφωνία της Βουδαπέστης (1994) έναντι εγγυήσεων για διαφύλαξη από τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης και της τότε ανίσχυρης Ρωσίας, της ανεξαρτησίας, ασφάλειας και εθνικής της κυριαρχίας. Τώρα που η ρωσική απειλή επικρέμαται πάνω από τις πεδιάδες της, οι Ουκρανοί εξετάζουν και τον εξοπλισμό τους με πυρηνικά.

«Πώς αλλιώς μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλειά μας;» απάντησε, όταν ρωτήθηκε σχετικά από το γερμανικό ραδιόφωνο, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Βερολίνο. Ο εφιάλτης της διασποράς των πυρηνικών αναδύεται και από τη Μαύρη Θάλασσα, λοιπόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή