Υπάρχουν και όρια

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι γνωστό τοις πάσι πως η Εκκλησία διαθέτει σημαντική πολιτική δύναμη, τόσο σημαντική που κανένα κόμμα εξουσίας δεν τόλμησε να συγκρουσθεί μαζί της, παρά τις διακηρύξεις του πριν ανέλθει στην εξουσία. Αυτή η κεντρική πολιτική ισχύς της μεταφέρεται και στις μητροπόλεις και εδράζεται στη βάση της σχέσης του πιστού με τον μητροπολίτη. Μια σχέση που, ιδίως στις μικροκοινωνίες, είναι προσωπική και μπορεί να αποτελέσει, και αποτελεί, μοχλό πολιτικής επιρροής.

Ως εκ τούτου είναι λογικό και θεμιτό κάθε τοπικός βουλευτής να επιζητεί τις καλές σχέσεις με τον μητροπολίτη της περιοχής του. Μέλημα του βουλευτή ή του υποψήφιου βουλευτή είναι η επανεκλογή ή η εκλογή του. Και η Εκκλησία είναι ένας χώρος που μπορεί να τον βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια. Μέχρις εδώ όλα καλά.

Τα προβλήματα αρχίζουν όταν ο μητροπολίτης, με την ex officio ισχύ του, είναι ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο. Οταν η παρουσία του και οι σχέσεις με το ποίμνιό του –όπως λένε– έχει αρκετές γκρίζες περιοχές. Σε αυτή την περίπτωση ο πολιτικός πώς θα πρέπει να κινηθεί; Να αγνοήσει αυτές τις γκρίζες περιοχές προτάσσοντας το ατομικό συμφέρον του; Ή να αποστασιοποιηθεί, ακολουθώντας έτσι τον διαπαιδαγωγητικό του ρόλο, αλλά καταβάλλοντας συγχρόνως πολιτικό κόστος; Δυστυχώς, το αυτονόητο δεν ισχύει.

Με αφορμή τον θάνατο του μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, είδαμε δύο τοπικούς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να εγκωμιάζουν την προσωπικότητα του εκλιπόντος –κεκοιμημένου, κατά την εκκλησιαστική ορολογία– αγνοώντας τον αρνητικό του ρόλο στην υπόθεση των εμβολιασμών κατά της πανδημίας. Μάλιστα, όπως έχει επισημανθεί, με τη στάση του αυτή και τη σημαντική επιρροή στο ποίμνιό του, συνέβαλε στο να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες πιστοί της μητρόπολής του. Ζηλωτής ο ίδιος, συμπαρέσυρε στον θάνατο και συμπολίτες του.

Προς τι λοιπόν αυτά τα εγκώμια; Τι μήνυμα στέλνουν οι δύο αυτοί βουλευτές προς τους λοιπούς μητροπολίτες οι οποίοι μπήκαν στην πρώτη γραμμή για να πείσουν τους πιστούς να εμβολιαστούν; Δεν προκαλούν σύγχυση στους πολίτες όταν εκθειάζουν έναν φανατικό πολέμιο του εμβολίου; Είπαμε, είναι θεμιτές οι σχέσεις των βουλευτών με τους μητροπολίτες, αλλά σε όλα υπάρχει και ένα όριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή