Αμερικανικής πόλωσης συνέχεια

Αμερικανικής πόλωσης συνέχεια

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επέτειο ενός έτους από την εισβολή στο Καπιτώλιο, οι εικόνες του χιονοπόλεμου με φόντο τα νεοκλασικά κτίρια της αμερικανικής πρωτεύουσας ξορκίζουν τις μνήμες της αιματηρής σύγκρουσης που απείλησε την αμερικανική δημοκρατία – αλλά το διχασμένο πολιτικό σύστημα δεν κρύβεται κάτω από το χιόνι.

Σε άρθρο γνώμης, οι New York Times τονίζουν ότι επιφανειακά οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιτύχει να αφήσουν πίσω τους εκείνη τη μαύρη ημέρα για την αμερικανική δημοκρατία, καθώς η πολιτική ζωή φαίνεται φυσιολογική, με τις συγκρούσεις στο Κογκρέσο να γίνονται πλέον επί των νομοσχεδίων. Ωστόσο, εκτιμούν ότι «ένα επίπεδο πιο βαθιά, η 6η Ιανουαρίου δεν ανήκει στο παρελθόν, αλλά είναι κάθε μέρα».

Στο εκλογικό έτος που μόλις ξεκινά, το βάρος της επετείου είναι πολιτικά φορτισμένο, καθώς συνεχίζονται οι εργασίες της επιτροπής για τη διερεύνηση της εξέγερσης χωρίς τη συνεργασία βασικών μαρτύρων της διακυβέρνησης Τραμπ. Την ίδια ώρα, τα δύο κόμματα εστιάζουν τη μάχη στους κανόνες των επικείμενων εκλογών: Οι αλλαγές που προωθούν οι Ρεπουμπλικανοί σε τοπικό επίπεδο μεταφέρουν τις αποφάσεις για τις εκλογικές διαδικασίες στα χέρια των πολιτειακών ηγεσιών, ενώ οι Δημοκρατικοί εστιάζουν στην ομοσπονδιακή προστασία και στον καθορισμό των εκλογικών δικαιωμάτων. Με τη χαρακτηριστική ονομασία Freedom to Vote, το σχετικό νομοσχέδιο έχει συναντήσει την αντίδραση των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, και η προοδευτική πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος πιέζει τον πρόεδρο Μπάιντεν να το περάσει έστω και χωρίς ενισχυ-μένη πλειοψηφία.

Οι New York Times συντάσσονται με αυτή την άποψη, καθώς εκτιμούν ότι «η εξέγερση στο Καπιτώλιο συνεχίζεται στα πολιτειακά κοινοβούλια ανά τη χώρα, σε μια νομική μορφή που κανένας αστυνομικός δεν μπορεί να συλλάβει και κανένας δικαστής δεν μπορεί να δικάσει». Παράλληλα, τονίζουν ότι η απειλή για τη δημοκρατία είναι πολύ μεγάλη και ότι για να αντιμετωπιστεί δεν πρέπει να ξεχαστεί ο τρόμος εκείνης της ημέρας – όπως και η ανάγκη για την ολοκλήρωση του έργου της επιτροπής διερεύνησης.

Οπως όμως προειδοποιεί ο πολιτικός αρθρογράφος Νόα Μίλμαν στην ίδια εφημερίδα, δεν υπάρχει νομοθετική λύση στο βαθύτερο πρόβλημα που απειλεί την αμερικανική δημοκρατία: τη βαθιά έλλειψη εμπιστοσύνης στη νομιμότητα της αντιπολίτευσης. Οπως αντιλαμβάνεται το πρόβλημα, «υπερβολικά πολλοί Αμερικανοί –κυρίως Ρεπουμπλικανοί σήμερα, αλλά ίσως Δημοκρατικοί αύριο– δεν πιστεύουν ή δεν αποδέχονται τα εκλογικά αποτελέσματα και οι πολιτικοί τους ηγέτες καλλιεργούν αυτή τη λανθασμένη πεποίθηση». Η δημαγωγία πρέπει να μπορεί να σταματά στην κόψη των εκλογών – αν δεν γίνει αυτό, η αμερικανική δημοκρατία θα είναι σε κρίση, όσους νόμους και να περάσουμε για να την προστατεύσουμε, εκτιμά ο ίδιος.

Καθώς όμως η δημαγωγία καλά κρατεί, οι ενδιάμεσες εκλογές του 2022 θα είναι μία ακόμη δοκιμασία για τα αντανακλαστικά της αμερικανικής δημοκρατίας. Σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον, η έρευνα για την 6η Ιανουαρίου δεν μπορεί να μπει στον «πάγο», αλλά ούτε θα μετριάσει την πόλωση.

* Η κ. Κατερίνα Σώκου είναι nonresident Senior Fellow, Atlantic Council.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή