Το στοίχημα και ο χρόνος

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχουν απομείνει δεκαοκτώ μήνες κυβερνητικής θητείας, αν δεχθούμε τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Με αυτό ως δεδομένο, αν και τίποτα στην πολιτική δεν είναι δεδομένο, θα πρέπει να κάνουμε τους πολιτικούς σχολιασμούς μας.

Πάντα, υπάρχει ένα μετεκλογικό στάδιο στο οποίο η μνήμη των πεπραγμένων των ηττημένων εξακολουθεί να ορίζει την πολιτική κατάσταση. Και είναι λογικό. Οι αμαρτίες τους παραμένουν ακόμα ζωντανές για ένα χρονικό διάστημα. Αυτό το στάδιο όμως έχει ημερομηνία λήξεως. Οι πολίτες από αυτό το χρονικό σημείο και μετά κρίνουν πρωτίστως τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων. Το τι έκαναν οι προηγούμενοι δεν αρκεί για τον κυβερνητικό λόγο.

Εχω την εντύπωση πως βρισκόμαστε ακριβώς σε αυτή τη φάση. Ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε για τις πράξεις του και πλέον οι πολίτες, στην τελική ευθεία πριν από τις εκλογές, θα διαμορφώσουν την κρίση τους με βάση το κυβερνητικό έργο. Μια συνέπεια αυτού του γεγονότος είναι πως το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, που αποτέλεσε το εφαλτήριο της Νέας Δημοκρατίας για την κατάκτηση της εξουσίας, αρχίζει να χαλαρώνει. Και αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει όσο η επάνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα φαίνεται αδύνατη.

Αλλωστε και η νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, αν μπορέσει να διατηρήσει τη δυναμική που καταγράφει, θα ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με εκείνους τους κεντροαριστερούς πολίτες που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν είναι λίγοι.

Τις σκέψεις μας πάντα θα πρέπει να συνοδεύει η εκτίμηση πως η αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές θα χαθεί ή θα κατακτηθεί οριακά. Συνεπώς, οποιαδήποτε μετακίνηση ψηφοφόρων, ενδεχομένως, να αποβεί καθοριστική για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Η κυβέρνηση, σε αυτό το δεκαοκτάμηνο θα πρέπει να παραγάγει έργο. Και με δεδομένο πως η εκλογική συνείδηση των πολιτών διαμορφώνεται από την πορεία της οικονομίας, εκεί θα δώσει τη μάχη της. Οπλο της, οι εισροές του Ταμείου Ανάκαμψης. Σημαντικά κεφάλαια, τα οποία όμως για να επηρεάσουν το πολιτικό τοπίο θα πρέπει πρώτα να απορροφηθούν και εν συνεχεία να φτάσουν, με τη μια ή την άλλη μορφή, στους πολίτες. Δύσκολο στοίχημα. Θα το κερδίσει η κυβέρνηση;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή