Αναπλάσεις ή πυροτεχνήματα;

Αναπλάσεις ή πυροτεχνήματα;

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση έχει κατά καιρούς ανακοινώσει διάφορα μεγαλόπνοα σχέδια αστικών αναπλάσεων στο λεκανοπέδιο: τη μετεγκατάσταση κυβερνητικών υπηρεσιών στις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ, την αναμόρφωση του ΟΑΚΑ και του Τατοΐου, τη χωροθέτηση ποδηλατόδρομου 22 χιλιομέτρων στο παραλιακό μέτωπο, τη μετατροπή του παλιού σιλό του λιμανιού του Πειραιά σε πρότυπο βιωματικό μουσείο ενάλιων αρχαιοτήτων. 

Ολα αυτά τα ωραία πρότζεκτ βρίσκονται σε διαφορετικό βαθμό ωρίμανσης, όμως για την ώρα κανένα από τα παραπάνω έργα δεν φαίνεται να έχει τις βάσεις για να ξεκινήσει εντός του 2022 – για ορισμένα, δε, ο ορίζοντας πηγαίνει πολύ μακρύτερα. Δυστυχώς, το ίδιο ισχύει και για τη μοναδική αστική ανάπλαση που βρίσκεται σε εκκρεμότητα πριν ακόμα αναλάβει καθήκοντα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που δεν μας κάνει ιδιαίτερα αισιόδοξους για την ταχύτητα υλοποίησης και των υπόλοιπων παρεμβάσεων. 

Αναφέρομαι στη δεύτερη φάση των εργασιών στον Φαληρικό Ορμο που θα παρέδιδε στους πολίτες ένα παράκτιο πάρκο αναψυχής και περιπάτου από τις εκβολές του Κηφισού στις παρυφές του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας μέχρι τον Φλοίσβο. Η προκήρυξη του έργου πάει από παράταση σε παράταση, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην έχουν αξιοποιηθεί τα τρία χρόνια καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης έτσι ώστε να αρχίσουν αμέσως τα έργα της δεύτερης, αλλά πρακτικά βρισκόμαστε ακόμα στο σημείο μηδέν. 

Από το ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου στην «Κ» μαθαίνουμε ότι η Περιφέρεια Αττικής μας δουλεύει ψιλό γαζί – για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης σημειώνει ότι «έχουμε ήδη εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση, οι μελέτες είναι έτοιμες. Το μόνο που αναμένουμε είναι το ΤΑΙΠΕΔ να παραδώσει τις μελέτες για το πρώτο τμήμα της ανάπλασης της Αθηναϊκής Ριβιέρας ώστε να ενσωματωθούν στο έργο που θα δημοπρατηθεί». Μικρή λεπτομέρεια: η μελέτη στην οποία η περιφέρεια αναφέρεται δεν έχει καν ανατεθεί!

Γνωρίζουμε ότι η Περιφέρεια Αττικής δεν είναι κυβερνητικό όργανο, αλλά το γεγονός ότι ο εκλεκτός της κυβερνητικής παράταξης στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας φέρει την ευθύνη για διαδοχικές καθυστερήσεις σε ένα τόσο σημαντικό έργο για τους πολίτες της Αθήνας, δεν είναι καλός οιωνός τόσο για το κόμμα όσο και για μια κυβέρνηση που θέλει να λέγεται μεταρρυθμιστική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή