Aπό τη Μάγχη έως το Αιγαίο «μέσω τραγωδιών»

Aπό τη Μάγχη έως το Αιγαίο «μέσω τραγωδιών»

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ναυάγιο της 24ης Νοεμβρίου με τους 31 νεκρούς μετανάστες στη Μάγχη συγκλόνισε τη Γαλλία, τη Βρετανία, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο.

«Είναι μια φρικτή κατάσταση για τη Γαλλία, για την Ευρώπη και για την ανθρωπότητα», υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανί την ημέρα του ναυαγίου.

Συγκλονισμένος εμφανίστηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον: «Λυπάμαι βαθύτατα για την απώλεια ανθρώπων στη Μάγχη», ανέφερε, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι «η Γαλλία δεν θα αφήσει τη Μάγχη να γίνει νεκροταφείο».

Το ναυάγιο προκάλεσε και διπλωματική ένταση μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας, με τους ηγέτες των δύο χωρών να κατηγορούν ο ένας τον άλλο για έλλειψη πρωτοβουλιών. «Δυσκολευτήκαμε να πείσουμε ορισμένους εταίρους μας, ιδίως τους Γάλλους, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων», είπε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο Τζόνσον. Eνα μήνα αργότερα, τρία σκάφη με μετανάστες βυθίστηκαν στις ελληνικές θάλασσες παρασέρνοντας στον θάνατο πάνω από 60 μετανάστες. Ανάμεσά τους, δεκάδες παιδιά. Η χρονική εγγύτητα όσων εκτυλίχθηκαν στα Στενά της Μάγχης και στο Αιγαίο καθιστά τη σύγκριση αναπόφευκτη.

Το πρώτο από τα πλοιάρια ναυάγησε το βράδυ της 21ης Δεκεμβρίου ανοικτά από τη Φολέγανδρο, με τον αριθμό των νεκρών να υπερβαίνει τους 35. Τα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα ακόμη δύο σκάφη με μετανάστες βυθίστηκαν στο Αιγαίο. Το πρώτο κοντά στα Αντικύθηρα παρασέρνοντας στον θάνατο 11 άτομα και το δεύτερο ανοικτά της Πάρου με απολογισμό τουλάχιστον 16 νεκρούς.

Πλην του αρμόδιου υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος στη δημόσια τοποθέτησή του στάθηκε στην «εγκληματική δράση κυκλωμάτων διακινητών», στα δραματικά γεγονότα που στιγμάτισαν το τέλος του 2021 δεν αναφέρθηκε άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος. Τυπικές, αντικυβερνητικές ανακοινώσεις εξέδωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 κάνοντας, μεταξύ άλλων, λόγο για «καπιταλιστική βαρβαρότητα».

Γιατί ήταν τόσο διαφορετική η «ελληνική» αντίδραση στις τραγωδίες;

Η πρώτη αιτία είναι ότι η ελληνική κοινωνία και άρα και το πολιτικό προσωπικό της χώρας έχουν «συμφιλιωθεί» με την είδηση ενός πολύνεκρου ναυαγίου με μετανάστες στο Αιγαίο. Η τραγωδία τον Ιανουάριο του 2014 στο Φαρμακονήσι, για παράδειγμα, είχε προκαλέσει την αντίδραση του συνόλου των κομμάτων και τριγμούς στη συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ. Η δεύτερη αιτία είναι ότι μετά την κρίση με την Τουρκία, την άνοιξη του 2020 το μεταναστευτικό αντιμετωπίζεται σε μεγάλο βαθμό ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τις τελευταίες ημέρες στις ακτές της Νάξου, της Σίφνου και της Πάρου ξεβράζονται πτώματα ναυαγών. Ανάμεσα σε αυτά ενός ανήλικου κοριτσιού «με πολύχρωμο κολάν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή