Ποιοι καταπίνουν τη γλώσσα τους;

Ποιοι καταπίνουν τη γλώσσα τους;

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναζητείται ακόµη η ξεκάθαρη, ουσιαστική και όχι δειλή καταδίκη από τον πολιτικό και ακαδημαϊκό κόσμο των απειλών που εξαπέλυσαν άγνωστοι κατά του πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκου Παπαϊωάννου. Ο λόγος είναι ότι έδωσε άδεια στην ΕΛ.ΑΣ. να εκκενώσει –στις 31/12– χώρο κατειλημμένο εδώ και τρεις δεκαετίες στο Βιολογικό της Σχολής Θετικών Επιστημών. Λίγες ημέρες μετά το γεγονός, οι καταληψίες καθύβρισαν τον πρύτανη του ΑΠΘ ως «σκουπίδι», «ρουφιάνο», «η σωρός (σημ.: δική τους η ορθογραφία) του οποίου θα βρίσκεται κάτω από τα μπάζα της κατάληψης στέκι στο Βιολογικό», όπως λέει αφίσα τους.

Πλην της κυβέρνησης που καταδίκασε την «προγραφή» μέσω της αφίσας, ο Τομέας Παιδείας του ΚΙΝΑΛ λειτούργησε με αργοπορία και δύσθυμα –μόλις προχθές εξέδωσε πέντε λόγια στήριξης στον πρύτανη– ενώ για τον Τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ οι ανατριχιαστικές απειλές (και μάλιστα με φόνο) αγνώστων κατά ενός πρύτανη που εφαρμόζει τον νόμο δεν συνιστούν καταδικαστέα πράξη για τη δημοκρατία, το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, την έννομη τάξη.

Η ένταση της αθλιότητας κατά του Ν. Παπαϊωάννου ενισχύει εμφατικά την κατάπτυστη στάση όσων σιώπησαν ή ολιγώρησαν και από την πανεπιστημιακή κοινότητα. Χαρακτηριστικά, λαλίστατοι μεν σε άλλα ζητήματα, οι πρυτάνεις εμφανίστηκαν τάχα απαθείς μπροστά στο γεγονός. Ενας πρύτανης, ένας συχνός συνομιλητής τους, καθυβρίζεται ως «σκουπίδι» και «ρουφιάνος» και απειλείται η ζωή του, και τα μέλη της Συνόδου Πρυτάνεων δεν βρήκαν κάποιον ικανό λόγο για να καταδικάσουν την πράξη; Το παρασκήνιο που προηγήθηκε τις προηγούμενες ημέρες για το εάν έπρεπε να εκδοθεί μία ανακοίνωση, η οποία τελικά αναμενόταν χθες, εκθέτει ακόμη περισσότερο τη Σύνοδο.

Αλλά και οι πανεπιστημιακοί, οι Σύγκλητοι των ΑΕΙ; Πού βρίσκονται οι καθηγητές που θα έπρεπε να μιλήσουν, να φωνάξουν ότι αυτές οι αθλιότητες δεν περνούν στο δημόσιο πανεπιστήμιο;

 «Μετά από όσα έχουν γίνει θα περίμενε κανείς να δει το σύνολο του πολιτικού και πνευματικού κόσμου, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, να σταθεί στο πλευρό του πρύτανη. Να μιλήσουν, να βγουν μπροστά. Να κάνουν σαφές ότι θα τιμωρηθεί σκληρά όποιος απειλεί, και μάλιστα με φόνο», τόνισε η πρώην υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.

Η σιωπή του πολιτικού και του ακαδημαϊκού κόσμου απέναντι σε πράξεις πολιτικού χουλιγκανισμού υποδηλώνει ατολμία και πολιτικό καιροσκοπισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή