«Ματς πόιντ» Ελλήνων για την τιμή του Νόβακ…

«Ματς πόιντ» Ελλήνων για την τιμή του Νόβακ…

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Νόβακ Τζόκοβιτς με την αξίωσή του να περάσει ανεμβολίαστος στην Αυστραλία, ανέστησε, συν τοις άλλοις, και την περιβόητη «ελληνοσερβική φιλία». Ομογενείς στη Μελβούρνη συμμετείχαν κυματίζοντας ελληνικές σημαίες στο φολκλόρ των Σέρβων αποδήμων μπροστά στο ξενοδοχείο όπου διέμενε («κρατείτο») και στη Θεσσαλονίκη, σε συγκέντρωση στον Λευκό Πύργο, υψώθηκαν πανό και λάβαρα με το αλήστου μνήμης σύνθημα «Ελλάς – Σερβία – Ορθοδοξία». Δεν έλειψε, ασφαλώς, και η εγχώρια σχολιογραφία, που και αυτή παρέπεμπε στον γνωστό και καταστροφικό για το σερβικό έθνος μύθο του «ανίκητου Σέρβου», που μόνο με ύπουλες και αθέμιτες μεθόδους μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Γιατί όμως έσπευσαν στο πλευρό του Τζόκοβιτς οι συμπατριώτες μας; Ενας λόγος θα μπορούσε να είναι η υπεράσπιση της «χαμένης τιμής» του αθλήματος. Μου φαίνεται λιγάκι δύσκολο να έχουν τέτοιες ευαισθησίες όλοι αυτοί που είδα στον Λευκό Πύργο και στην τηλεόραση… Ο άλλος, που μάλλον πλησιάζει πιο πολύ την αλήθεια, είναι η ενστικτώδης αντίδραση και ανταπόκριση στο κάλεσμα των από Βορρά «αδελφών» για υπεράσπιση των «ιερών και όσιων» του έθνους τους, που εν προκειμένω απειλούνταν από τον ενδεχόμενο αποκλεισμό του ανεμβολίαστου και αρνητή πάμπλουτου Τζόκοβιτς.

Από τους πολέμους στη Γιουγκοσλαβία είχαμε να δούμε Ελληνες να βγαίνουν στους δρόμους για να υπερασπιστούν τα (όχι και τόσο) δίκαια του σερβικού εθνικισμού. Τότε ήταν η προπαγάνδα του τάχα μου αντιιμπεριαλιστή(!) Μιλόσεβιτς, που μας ξεσήκωσε με το παραμύθι περί ισλαμικής απειλής στα Βαλκάνια και τον δήθεν αγώνα των Σέρβων για την υπεράσπιση της Ορθοδοξίας ή εκείνο, ότι θα μας βοηθούσε να λύσουμε το μακεδονικό ζήτημα.

Τώρα το (βαρετό) αφήγημα περί μονίμου και σε πολλά επίπεδα κυνηγητού των Σέρβων από αόρατους εχθρούς επιστρατεύεται από την ηγεσία του Βελιγραδίου, για να υψώσει ασπίδα προστασίας σ’ έναν  διάσημο συμπατριώτη της, και σε αυτή την εκστρατεία δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν οι «δεδομένοι», οι Ελληνες δηλαδή. Κάθε φορά που ο βαθύς σερβικός εθνικισμός έχει ανάγκη από υπεράσπιση ή και προώθηση των συμφερόντων του, στην Ελλάδα υψώνουμε τα λάβαρα της «αδελφοσύνης».

Οταν, όμως, απειλούμεθα ανοιχτά από την Τουρκία, ο Βούτσιτς ξελαρυγγιάζεται να δηλώνει πως ο Ερντογάν είναι ο καλύτερος φίλος του και η Αγκυρα ο στρατηγικός εταίρος της Σερβίας στα Βαλκάνια…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή