Εμβόλια και τουρνικέ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν δεν κάνω λάθος, η απόφαση για ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας και εγκατάστασης τουρνικέ στις εισόδους των ιδρυμάτων συμπίπτει, λίγο έως πολύ, με το ξέσπασμα της πανδημίας. Δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι έκτοτε κυκλοφορούν καμιά δεκαριά εμβόλια και μερικά φάρμακα, ενώ τα πανεπιστήμιά μας παραμένουν αφύλαχτα. Θα μου πείτε, συγκρίνω ανόμοια πράγματα. Το εμβόλιο είναι ένα απλό παρασκεύασμα. Ανακατεύεις σ’ έναν δοκιμαστικό σωλήνα μερικά υγρά και αν δεν εκραγούν τα μοιράζεις σε δόσεις για τα περαιτέρω. Ετσι τουλάχιστον μας διαβεβαιώνουν κορυφές της επιστήμης, όπως ο κ. Πολάκης. Ενώ το τουρνικέ είναι ένας πολύπλοκος μηχανισμός. Αντιλαμβάνομαι, λοιπόν, ότι οι υπεύθυνοι φοβούνται μήπως τους κατηγορήσουν ότι εγκατέστησαν μη δοκιμασμένα τουρνικέ και αστυνομικούς. Ολους αυτούς τους μήνες στα εργαστήρια των συναρμόδιων υπουργείων, ερευνητές πειραματίζονται με τουρνικέ και δοκιμάζουν αστυνομικούς ώσπου να βεβαιωθούν για την επιστημονική αρτιότητα του εγχειρήματός τους. Μην την πατήσουν όπως με τα εμβόλια. Θα μου πείτε, τουρνικέ υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, όπως και διάφοροι τρόποι φύλαξης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Τα ίδια λένε και για την Αμερική. Ομως, αν δεν την ανακαλύψεις εσύ ο ίδιος, κανείς δεν μπορεί να σε πείσει ότι υπάρχει.

Τα εμβόλια έχουν ως στόχο να μετατρέψουν τη σαρωτική πανδημία του κορωνοϊού σε ενδημική ίωση. Ενώ η δράση των συμμοριών στα πανεπιστήμια είναι ενδημικό φαινόμενο εδώ και δεκαετίες. Σκέφτομαι αυτούς τους ταλαίπωρους που τους έκαναν έξωση από το σπίτι τους στο Βιολογικό του Αριστοτελείου. Εζησαν μια ολόκληρη ζωή στη φιλόξενη στέγη και τώρα, ενώ ήσαν έτοιμοι να περάσουν μια ήσυχη ζωή ως συνταξιούχοι, τους πετάνε έξω. «Ας είμαστε και λίγο αθρώποι», που λέει κι ο Σεφερλής. Πολλοί θα αποδώσουν τη διαφορά της παρασκευής των εμβολίων από τα τουρνικέ και την πανεπιστημιακή αστυνομία σε υστέρηση του ελληνισμού της τέταρτης τεχνολογικής επανάστασης. Διαφωνώ. Ο Νίτσε μιλάει για «πνεύματα αργά και παθιασμένα». Τα τουρνικέ αργούν αλλά γεννούν πάθη. Ας το φιλοσοφήσουμε.

Ας εμπιστευθούμε την επιστήμη. Οταν με το καλό τα τουρνικέ και η πανεπιστημιακή αστυνομία ξεπεράσουν το πειραματικό στάδιο και αποδοθούν στο κοινωνικό σύνολο, όλα θα πάνε καλά. Υπολογίζω ότι τότε θα έχουμε φτάσει στην τέταρτη ή πέμπτη δόση του εμβολίου, ενώ τα τουρνικέ θα είναι στην πρώτη. Γιατί δεν αμφιβάλλω ότι θα υπάρξουν κι άλλες. Σιγά μην τα αφήσουν οι συμμορίες. Θα μου πείτε, θα υπάρχει και η αστυνομία. Ανακαλύψτε πρώτα την Αμερική και μετά το συζητάμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή