Είτε σε λένε Τζόκοβιτς είτε σε λένε Τζόνσον…

Είτε σε λένε Τζόκοβιτς είτε σε λένε Τζόνσον…

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα ρετιρέ της δημοσιότητας συναντήθηκαν ο Νόβακ Τζόκοβιτς και ο Μπόρις Τζόνσον. Ο Νο 1 στην παγκόσμια κατάταξη και ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας προσέφεραν, ακουσίως, μια σημαντική υπηρεσία, ψευδόμενοι σε καιρό πανδημίας. Ο δημόσιος διασυρμός τους έπληξε την αλαζονεία της εξουσίας. Του Τζόκοβιτς ακυρώθηκε η βίζα από τον Αυστραλό υπουργό Μετανάστευσης, ο Τζόνσον στροβιλίζεται μέσα σε αποκαλύψεις για πάρτι που είχε οργανώσει στην Ντάουνινγκ Στριτ σε περιόδους εθνικού πένθους (λόγω του θανάτου του Φιλίππου) και αυστηρών περιοριστικών μέτρων που επέβαλε ο κορωνοϊός.

Ο πρώτος «πνίγηκε» μέσα σε ανακολουθίες, καθώς ο ένας ισχυρισμός του αναιρούσε τον άλλον. Το σαθρό οικοδόμημα που έκτισε, με δικαιολογητικά που αυτοδιαψεύδονταν, τον έχει ήδη καταπλακώσει, ακόμη κι αν οι δικηγόροι του με τις εφέσεις μπορέσουν να ανατρέψουν την απόφαση του υπουργού και ο τενίστας αγωνιστεί, τελικά, στο Australian Open τη Δευτέρα. Ο δεύτερος, όσες συγγνώμες κι αν ζήτησε στο βρετανικό Κοινοβούλιο, παραμένει θλιβερά έκθετος και εκτεθειμένος απέναντι στους πολίτες της χώρας του, στο αξίωμά του, στους θεσμούς.

Οι ζωές όσων κατέχουν εξουσία αποκτούν μια αξιοσημείωτη διαφάνεια στους σκληρούς πανδημικούς καιρούς μας. Η δημοφιλία (στην περίπτωση του Τζόκοβιτς) δεν αποτελεί ασπίδα προστασίας· οι νόμοι εφαρμόζονται χωρίς εξαιρέσεις.

Παρήγορο ακούγεται. Οσο καχύποπτος και αν είναι κανείς με τη δύναμη των ισχυρών, δεν μπορεί παρά να αισθάνεται ανακουφισμένος με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που διαθέτουν οι δημοκρατίες. Μαζί με την αποκάλυψη της ευθύνης έρχεται και η λογοδοσία και η απότομη «ενηλικίωση».

Είναι εντυπωσιακή η ασυλία που προσφέρει η επωνυμία στην άρνηση της πραγματικότητας. Ο Τζόκοβιτς και ο Τζόνσον συμπεριφέρθηκαν σαν κακομαθημένα παιδιά. Νόμιζαν πως τους έχει παραχωρηθεί «ελευθέρας» χωρίς κόστος, ως ανταπόδοση των υπηρεσιών που προσφέρουν. Θεωρούσαν σχεδόν αυτονόητο ότι μπορούν να πορεύονται με τον δικό τους τρόπο, ότι δικαιούνται να διαφεύγουν, να «πλαστογραφούν» την αλήθεια, να γυρίζουν την πλάτη στους «κανόνες του παιχνιδιού» που απαιτούν από τους άλλους να ακολουθούν πιστά και με συνέπεια.

Το μήνυμα είναι αμφίδρομο. Στην επιτάχυνση των αλλαγών που φέρνουν οι καταστροφές συμπεριλαμβάνεται και η ταχεία ωρίμανση κοινωνίας και πολιτείας. Η ανάληψη ευθύνης είναι μονόδρομος. Είτε ανήκεις στους Τζόκοβιτς είτε στους Τζόνσον αυτού του κόσμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή