Στον «Πύργο» του ΕΦΚΑ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας χωρομέτρης ονόματι Κ. φτάνει στο χωριό και επιχειρεί ματαίως να προσεγγίσει τις Αρχές ώστε να αποκτήσει άδεια διαμονής. Ο Φραντς Κάφκα πέθανε πριν ολοκληρώσει το μυθιστόρημα «Ο Πύργος», αλλά από τις σημειώσεις του συγγραφέα προκύπτει ότι ο πρωταγωνιστής Κ. παίρνει την απάντηση του Πύργου λίγο πριν πεθάνει. Οι αόρατες Αρχές τού απαγορεύουν την παραμονή, αλλά του επιτρέπουν την εργασία.

Αυτό που στην παγκόσμια λογοτεχνία θεωρείται αριστούργημα μυθοπλασίας, στην Ελλάδα είναι η καθημερινή πραγματικότητα. Το ελληνικό Δημόσιο βρίσκεται πέρα από αυτό που οι φυσικοί ονομάζουν «ορίζοντα γεγονότων» στη μαύρη τρύπα. Αυτός, σύμφωνα με τη θεωρία, έχει δύο χαρακτηριστικά. Πρώτον, οι νόμοι της Φυσικής –οι νόμοι της λογικής– δεν ισχύουν. Δεύτερον, τίποτε, ούτε καν το φως, δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτό.

Ο «ορίζοντας γεγονότων του Δημοσίου» προκύπτει και από την επιστολή αναγνώστη που δημοσίευσε χθες η «Κ». Ο συγγραφέας της, κ. Ισίδωρος Κούβελος, ανακάλυψε ξαφνικά ότι χρωστάει 2.800 ευρώ στον ΕΦΚΑ, συν 4.000 προσαυξήσεις «επειδή, όπως μου είπαν: 1) Με είχαν κατατάξει από λάθος τους σε άλλη κατηγορία από αυτήν που γνώριζα και πλήρωνα κανονικά όλα τα χρόνια. 2) Επειδή δεν το “φαντάστηκα ότι οφείλω”, αφού ουδέποτε ειδοποιήθηκα για τις διαφορές αυτές, αν και γνώριζαν τη διεύθυνσή μου. 3) Γιατί, αφού η εκκαθάριση έγινε στις 21/12/2021, ο κεφαλικός φόρος που ελέω Θεού πρέπει να πληρώσω ανέρχεται στο διπλάσιο της οφειλής, επειδή ήμουν “αμελής” και δεν φαντάστηκα ότι έπρεπε να πληρώσω! Το συγκλονιστικότερο όμως από όλα ήταν η απάντηση που πήρα επισήμως από τον ΕΦΚΑ, ότι εγώ φταίω γιατί “όφειλα να ενημερώνομαι από τους συλλόγους (;;;) και τον κλαδικό Τύπο!”» («Καθημερινή» 14.1.2022).

Ο κ. Κούβελος είναι γνωστός επιχειρηματίας και έχει την ευχέρεια, ώστε: «τα πλήρωσα όλα βέβαια για να κάνω τη δουλειά μου, αλλά ασφαλώς θα ακολουθήσουν οι σχετικές προσφυγές όπου απαιτούνται!»

Καλά θα κάνει. Η Δικαιοσύνη, παρά τη χρονοτριβή που (και αυτή) απαιτεί, είναι η μόνη λύση. Το ερώτημα είναι τι γίνεται με τους περισσότερους, δηλαδή όλους εκείνους που δεν έχουν 6.800 ευρώ, δεν έχουν δηλαδή την ευχέρεια να πληρώσουν τα λύτρα στο κράτος για να απελευθερωθούν από τον Πύργο του ΕΦΚΑ.

Το πιθανότερο είναι πως δεν θα μπορούν να κάνουν τίποτε, ούτε μια αγοραπωλησία στη ζωή τους. Θα είναι δέσμιοι της ασφαλιστικής ενημερότητας που δεν έχουν. Λόγω ΕΦΚΑ, δεν θα μπορούν να πουλήσουν κάτι, έστω να ξεπληρώσουν τον… ΕΦΚΑ, είτε φταίνε είτε δεν φταίνε για τις οφειλές. Κι όλα αυτά από ένα σύστημα που θεωρητικώς φτιάχτηκε υπέρ των αδυνάμων…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή