Η συστημική απειλή

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε εποχή χαρακτηρίζεται από τις εμμονές που ανεβάζουν οι εκάστοτε πολιτικοί ηγέτες επάνω στην ελληνική θεατρική-πολιτική σκηνή, προσδιορίζοντας προτεραιότητες των πλέον κατακλυσμιαίων αλλαγών, που έχουν την πρόθεση να επιβάλουν. Εξυπακούεται, βεβαίως, για λόγους που αφορούν τη σωτηρία της Ελλάδος, όπως την εννοεί μονίμως ο ένας εκ των ηγετών και μόνον.

Μείζων απάτη χαρακτηρίζει την όλη διαδικασία ο μέσος έμπορος ή αυτοαπασχολούμενος πολίτης, ο οποίος σε περίπτωση υπερβάσεως των ορίων ασκήσεως του ελευθέρου επαγγέλματός του υφίσταται ακέραιες τις συνέπειες καθώς ορίζει ο νόμος, ενώ οι πολιτικοί που εμφανίζονται σε ανακριτικές επιτροπές ως εμπλεκόμενοι σε σκάνδαλα εντέλει απαλλάσσονται ή οι υποθέσεις τίθενται στο αρχείο.

Και επειδή κατά συνθήκη ο Ελληνας πολίτης ή οι απόψεις που διατυπώνει περί πολιτικής χαρακτηρίζονται ως ιδιοσυγκρασιακές, θα ήταν σκόπιμη ενδεχομένως μια αναφορά σε περιστατικό τυχαίο, με Αμερικανό πολίτη, που φυσικά δεν έχει εντρυφήσει στο πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ.

Το ευρωπαϊκό σύστημα δεν κινδυνεύει από «ριζοσπάστες» ή λαϊκιστές πολιτικούς ή εθνικιστές ηγέτες, αλλά από αυτούς που δια- χειρίζονται τις τύχες των ευρωπαϊκών λαών.

Εχουν περάσει από τότε δύο δεκαετίες. Μέρα μεσημέρι, περιδιαβάζοντας στο κέντρο της Ουάσιγκτον, με ένα ταξί. Ο οδηγός, ιρλανδικής καταγωγής, κοκκινοτρίχης, φιλικός, είχε αναλάβει και ρόλο ξεναγού. «Μέσα σε αυτό το κτίριο είναι όλοι οι απατεώνες», είπε εμφατικά έξω από το Καπιτώλιο, με θηριώδη άνεση, ωσάν να σχολίαζε την αυξημένη κίνηση εκείνη τη στιγμή στον δρόμο.

Υπάρχουν αντιλήψεις που διαμορφώνονται και διατυπώνονται με αμεσότητα και ειλικρίνεια από νομοταγείς φορολογούμενους πολίτες και όχι κατ’ ανάγκην ή αποκλειστικά από αναρχικούς και ριζοσπάστες. Ο ιρλανδικής καταγωγής ταξιτζής ανήκε στην πρώτη κατηγορία. Δεν ήταν μέλος ή συμπαθών του IRA – του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού.

Σε μια άλλη εποχή που απλώς και μόνο η υπεράσπιση του αντιπροσωπευτικού συστήματος εθεωρείτο προσβολή της κατεστημένης πολιτικής λογικής, ο Μάγιστρος του Ευρωπαϊκού Συντηρητισμού, Πρίγκηψ Κλέμενς φον Μέτερνιχ, όταν ανέλυε στα απομνημονεύματά του τον κίνδυνο ανατροπής του συντηρητικού συστήματος διατύπωσε μια ριψοκίνδυνη άποψη. «Εάν ήμουν ριζοσπάστης για μερικές ημέρες», έγραψε ο Μέτερνιχ, «το σύστημα θα είχε ανατραπεί». Οχι διότι ο ίδιος ήταν ριζοσπάστης ή πίστευε στην αποτελεσματικότητα των αντιπάλων του συντηρητικού συστήματος. Αλλά διότι γνώριζε άριστα εκ των έσω τη φθορά του συστήματος που υπερασπιζόταν μια ζωή.

Η κατάσταση δεν είναι σήμερα και τόσο διαφορετική από την εποχή του Μέτερνιχ. Το ευρωπαϊκό σύστημα –η άλλοτε καλούμενη Ιερά Συμμαχία– δεν κινδυνεύει από «ριζοσπάστες» ή λαϊκιστές πολιτικούς ή εθνικιστές ηγέτες, αλλά από αυτούς που διαχειρίζονται τις τύχες των ευρωπαϊκών λαών. Οσο και αν αλλάζουν τα πράγματα μένουν τα ίδια πάντα για άλλη μία φορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή