Οι κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ., η COVID και τα «φαβορί»

Οι κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ., η COVID και τα «φαβορί»

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος πήρε θέση στο μείζον, αυτή την περίοδο, θέμα για τα στελέχη της αστυνομίας: τις κρίσεις των αξιωματικών του σώματος. Τι είπε; Οτι αντί για το τέλος Ιανουαρίου αυτές θα γίνουν στα τέλη Μαρτίου, δηλαδή με δύο μήνες καθυστέρηση. Απέδωσε δε τη μετάθεση της διαδικασίας στους ελέγχους COVID. «Η ΕΛ.ΑΣ. έχει πολύ μεγάλο βάρος στους ελέγχους για την πανδημία και περίπλοκα καθήκοντα αυτή την περίοδο. Επομένως, οι κρίσεις που φέρνουν αλλαγές είναι προτιμότερο να γίνουν αφού έχει περάσει αυτή η περίοδος», δήλωσε.

Η αισιόδοξη πρόβλεψη του υπουργού για τέλος της πανδημίας εντός διμήνου δεν έπεισε πολλούς από τους άμεσα ενδιαφερομένους. Οχι άδικα, αν αναλογιστεί κανείς ότι πέρυσι η διαδικασία είχε «τρέξει» στα μέσα Φεβρουαρίου, εν μέσω δηλαδή πανδημίας και γενικού lockdown. Τι ευθύνεται λοιπόν για τη μετάθεση των κρίσεων εάν όχι η πανδημία, όπως δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος; Στις μεταξύ τους συζητήσεις τα στελέχη του σώματος αναφέρουν ότι υπάρχει μια διελκυστίνδα για τον αντιστράτηγο που θα διαδεχθεί τον Μιχάλη Καραμαλάκη στη θέση του αρχηγού, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται. Ως πιθανότεροι διάδοχοί του εμφανίζονται από τη μία ο επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος Κωνσταντίνος Σκούμας και από την άλλη ο νυν υπαρχηγός Ανδρέας Δασκαλάκης. Λέγεται ότι ο Αρτινός Κωνσταντίνος Σκούμας προκρίνεται από τον επίσης Ηπειρώτη υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, ενώ ισχυρά ερείσματα στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη και κυρίως σε ανώτατα κυβερνητικά στελέχη διατηρεί –και λόγω καταγωγής– ο Κρητικός Ανδρέας Δασκαλάκης.

Ενόψει λοιπόν του διαφαινόμενου αδιεξόδου, που οι κακές γλώσσες λένε ότι έχει προκαλέσει σύννεφα στις σχέσεις των επικεφαλής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αποφασίστηκε οι κρίσεις να παραταθούν με την ελπίδα ότι συν τω χρόνω θα βρεθεί διέξοδος. Ως γνωστόν, ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός. Αντίθετα με την ΕΛ.ΑΣ., θέμα χρόνου πρέπει να θεωρούνται οι κρίσεις στο εσωτερικό της Πυροσβεστικής, με τις επικείμενες αλλαγές να αποτελούν αληθινό σταυρόλεξο. Μετά την καταστροφική αντιπυρική περίοδο, η αποστρατεία του νυν αρχηγού Στέφανου Κολοκούρη θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ενώ την ίδια διαδρομή είναι πιθανό να ακολουθήσει και ο επιχειρησιακός υπαρχηγός Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος. Από εκεί κι έπειτα, μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το επιχειρησιακό μέλλον των έμπειρων αξιωματικών του σώματος που ακολουθούν στην επετηρίδα, πολλοί από τους οποίους έχουν συμπεριληφθεί στη δικαστική έρευνα για τη φονική πυρκαγιά του 2018 στο Μάτι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή