Ο Μπουρλά, ο Ντάιμον και οι τόσοι άλλοι

Ο Μπουρλά, ο Ντάιμον και οι τόσοι άλλοι

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από λίγες ημέρες παρακολουθούσα το δίκτυο CNBC. Μαζί με την ιστοσελίδα του, αποτελεί μία από τις πιο έγκυρες πηγές ενημέρωσης, κυρίως για οικονομικά θέματα. Εκατομμύρια άνθρωποι το επιλέγουν για να αντλούν πληροφορίες και να παρακολουθούν αναλύσεις για το τι συμβαίνει και –ίσως πιο σημαντικό– τι αναμένεται να συμβεί στην οικονομία και όχι μόνον.

Οι δύο πρώτες ειδήσεις του δικτύου ήταν οι επισημάνσεις, οι προβλέψεις και οι προειδοποιήσεις δύο διεθνώς αναγνωρισμένων προσωπικοτήτων. Μιλούσαν για τα δύο κορυφαία ζητήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα: την πορεία της πανδημίας και την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Πρώτη είδηση, συνέντευξη του Τζέιμι Ντάιμον, επικεφαλής της JP Morgan, της μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας στον κόσμο. Εχει χαρακτηριστεί ο ισχυρότερος τραπεζίτης της Αμερικής, ίσως και του κόσμου, και δεν είναι υπερβολή.

Ο ελληνικής καταγωγής Ντάιμον, γιος του Θόδωρου και της Θέμιδος, με ρίζες από τη Σμύρνη –ο παππούς του, που μετανάστευσε στην Αμερική στις αρχές του περασμένου αιώνα, άλλαξε το επίθετό του από Παπαδημητρίου σε Ντάιμον– προέβλεπε ότι οι ΗΠΑ θα έχουν την καλύτερη οικονομική ανάπτυξη εδώ και δεκαετίες, αλλά ταυτόχρονα προειδοποιούσε ότι το χρηματιστήριο θα έχει σκαμπανεβάσματα.

Δεύτερη είδηση, δηλώσεις του επικεφαλής της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, ο οποίος γνωστοποιούσε ότι ο φαρμακευτικός κολοσσός του οποίου ηγείται θα έχει τον Μάρτιο έτοιμο εμβόλιο ειδικά για τη μετάλλαξη «Ομικρον».

Χθες, ανακοινώθηκε ότι ο εβραϊκής καταγωγής Μπουρλά θα τιμηθεί με το ετήσιο βραβείο του ιδρύματος Genesis –που περιγράφεται και ως το «εβραϊκό Νομπέλ»– για τη συμβολή του στην ανάπτυξη του εμβολίου για την αντιμετώπιση της COVID-19.

Κρίσιμες επισημάνσεις, που αφορούν δισεκατομμύρια ανθρώπους, από δύο προσωπικότητες παγκόσμιου βεληνεκούς, ελληνικής καταγωγής.

Ο Μπουρλά γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε στο Αριστοτέλειο, πριν ακολουθήσει την εξαιρετική πορεία του. Οπως το έθεσε χθες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, «θα ήθελα τα ελληνικά πανεπιστήμια να συνεχίσουν να παράγουν ανθρώπους όπως ο Μπουρλά».

Και, φυσικά, στον χώρο της ιατροφαρμακευτικής έρευνας δεν είναι μόνον ο Μπουρλά. Είναι και ο Στέλιος Παπαδόπουλος ή ο Mισέλ Βουνάτσος, που βρίσκονται στο τιμόνι της Biogen, ή ο Τζορτζ Γιανκόπουλος και ο Χρήστος Κυρατσούς της Regeneron και πολλοί άλλοι.

Οπως, βέβαια, για τις επενδυτικές τράπεζες δεν είναι μόνον ο Ντάιμον. «Απλά» αυτός ηγείται της μεγαλύτερης στον κόσμο.

Τόσοι κορυφαίοι, τόσα πραγματικά ξεχωριστά μυαλά. Ενα τεράστιο εθνικό κεφάλαιο που, αν αξιοποιηθεί –έχουν γίνει βήματα, χρειάζονται πολλά ακόμη– στη βάση ενός σύγχρονου, μακρόπνοου, στρατηγικού, υπερκομματικού σχεδιασμού, θα πετύχουμε μια πολυεπίπεδη ενδυνάμωση του ελληνισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή