Λαλίστατοι εκ των υστέρων…

Λαλίστατοι εκ των υστέρων…

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στόματα ανοίγουν στα Κάτω Πατήσια», «Κοινό µυστικό η δράση του», «Ολοι γνώριζαν και συγκάλυπταν». Από τους γείτονες και το ποίμνιο του ιερέα που συνελήφθη για τον βιασμό μιας 17χρονης στα Κάτω Πατήσια, ελάχιστοι φαίνεται πως έπεσαν από τα σύννεφα. Τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ το αποδεικνύουν περίτρανα. Κάποιος τον είχε δει να βγαίνει αργά τη νύχτα από την εκκλησία με ανήλικο κορίτσι. Σε μια εξομολογούμενη είχε αφήσει σεξουαλικά υπονοούμενα. Μια άλλη ανέφερε ότι ήθελε να κάνει προσωπικές ερωτήσεις στη λεχώνα κόρη της. Μία ακόμη γειτόνισσα δήλωσε ότι ποτέ δεν της άρεσε το ύφος του, ότι είχε προσωπείο…

Λαλίστατοι όλοι. Εκ των υστέρων. Γιατί όχι και πριν; Πριν να είναι αργά για το φερόμενο ως θύμα του – και, Κύριος οίδε, πόσα άλλα; Επειδή από νήπια εκπαιδευόμαστε να στρέφουμε το βλέμμα μας αλλού. Αυτό μας μαθαίνουν. Μη φυτρώνεις εκεί που δεν σε σπέρνουν. Κάνε πως δεν καταλαβαίνεις. Γιατί να μπλέξεις; Εσύ θα βγάλεις το φίδι από την τρύπα; Στην αδιαφορία μάς εκπαιδεύει και το κράτος, με τους ανύπαρκτους ή ελλιπέστατους μηχανισμούς του, με τα σκουριασμένα γρανάζια του. Μια 19χρονη αποκάλυψε ότι ο ίδιος ιερέας τής είχε προτείνει να την πληρώσει προκειμένου να περάσει λίγο χρόνο μαζί του και ότι είχε απευθυνθεί σε τρία αστυνομικά τμήματα για να τον καταγγείλει, αλλά οι αστυνομικοί τής απάντησαν πως «δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα, από τη στιγμή που δεν υπήρχε κάποια ενοχοποιητική πράξη από την πλευρά του».

Θυμήθηκα τον μαινόμενο άνδρα στη γειτονιά μου, που επί μέρες, μεταμεσονύχτιες ώρες, απειλούσε ουρλιάζοντας (τη μητέρα, τον πατέρα, τη γυναίκα, το παιδί του; Ποιος ξέρει…), πριν από λίγους μήνες. «Θα τους πάρει ο διάολος. Θα τους σκοτώσω όλους, θα σας σκοτώσω όλους!».

Είχα τηλεφωνήσει τότε στο αστυνομικό τμήμα που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την πολυκατοικία του.

– Λυπάμαι, κυρία μου, έχουμε άλλο περιστατικό, δεν προλαβαίνουμε να ασχοληθούμε.

– Μα, είστε δίπλα! Δεν μπορείτε να ρίξετε μια ματιά;

– Δυστυχώς, δεν είναι εφικτό.

– Και τι να κάνω;

– Αν τον ακούσετε ξανά, καλέστε το 100!

Αφιερωμένο στους Πουαρό των Κάτω Πατησίων (που όλα τα ήξεραν και τα καταλάβαιναν αλλά δεν έβγαζαν άχνα), στους ταγούς της Εκκλησίας (που εθελοτυφλούν) και σε όσους αστυνομικούς έχουν κάνει ευαγγέλιό τους την κωλυσιεργία και τη διαρκή αποποίηση ευθυνών…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή