Ο Τσίπρας διαβάζει Κοέλιο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κ. Τσίπρας και το κονκλάβιο των πολιτικών εγκεφάλων που τον περιστοιχίζει πιστεύουν πως έχασαν τις εκλογές για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι ο Μητσοτάκης ζητούσε επίμονα να γίνουν. Και ως γνωστόν, όταν επιθυμείς κάτι διακαώς, το σύμπαν σε ακούει. Θεωρία την οποία έχει διατυπώσει ο γκουρού της σύγχρονης αμπελοφιλοσοφίας Πάολο Κοέλιο. Ο δεύτερος λόγος της ήττας τους είναι ότι κάποιοι –κακόβουλοι; εμμονικοί;– χαρακτήριζαν την κυβέρνησή του ως τη «χειρότερη της μεταπολίτευσης». Οπότε ο κ. Τσίπρας και οι παραστάτες του σκέφτονται πολύ λογικά ότι αν ζητούν εκλογές –με ειλικρίνεια όμως, όχι σαν τη συγγνώμη του Μητσοτάκη–, το σύμπαν θα τους ακούσει. Αν μάλιστα φωνάζουν ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι η χειρότερη της μεταπολίτευσης, χειρότερη κι απ’ τη δική τους, η νίκη θα είναι θρίαμβος. «Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα», όπως μας υπενθύμισε ο κ. Τσίπρας.

Τα γράφω αυτά για να ζητήσω εκ των προτέρων συγγνώμη για την επέλαση της πολιτικής κακοκαιρίας που θα μας ταλαιπωρήσει το επόμενο τριήμερο. Μη μου πει ο κ. Ανδρουλάκης ότι τη ζήτησα κατόπιν εορτής. Εξάλλου ο ίδιος φρόντισε να λειάνει το έδαφος για τη συγγνώμη του, δηλώνοντας ότι το κόμμα του θα ψηφίσει την πρόταση μομφής. Η κακοκαιρία μπορεί να μην έχει διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, όμως μας υπόσχεται βραχυκυκλώματα της νοημοσύνης μας. Hρθε ήδη το πρώτο: «Τα γκάλοπ της χαράς». Ευγνώμων σε όποιον μου εξηγήσει σε απλά ελληνικά περί τίνος πρόκειται. Πανδημία είπατε; Αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει τη χιονόπτωση μιας μέρας είπατε; Ακρίβεια; Μην ανησυχείτε. Δεν θα σας αφήσουν παραπονεμένους. Θα σας μιλήσουν για όλ’ αυτά. Θα φωνάξουν πως πρόκειται για τη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, θα ζητήσουν εκλογές. Δεν πρόκειται όμως να σας μπερδέψουν εξηγώντας τι διαφορετικό θα έκαναν αυτοί. Εξάλλου ο Κοέλιο το έχει πει: Αν επιθυμείς κάτι ειλικρινά, το Σύμπαν θα σε ακούσει και θα σ’ το δώσει.

Τη Δευτέρα το πρωί το θέμα δεν θα είναι θέμα. Oμως το θέμα είναι αλλού. Πώς είναι δυνατόν μια ολόκληρη χώρα να ξοδεύει τόση πολιτική ενέργεια όχι για να αντιμετωπίσει τα πραγματικά της προβλήματα, αλλά για να ασχοληθεί με το υπαρξιακό πρόβλημα ενός πολιτικού; Ουδείς αμφιβάλλει ότι η πρόταση μομφής αυτόν αφορά και κανέναν άλλον. Oπως και ουδείς αμφιβάλλει ότι η συζήτηση για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που ανεστάλη προς χάριν της πρότασης μομφής, μας αφορά περισσότερο από τον πόνο του κ. Τσίπρα. Διάβασα ότι έργο του Κοέλιο περιλαμβάνεται στα προτεινόμενα για τη λογοτεχνική παιδεία των μαθητών. Πώς αλλιώς θα αποκτήσουν κριτική σκέψη τα παιδιά;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή