Η πραγματικότητα των συμβολισμών

Η πραγματικότητα των συμβολισμών

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σε συμβολικό», λέει, «αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης στο ύψος του κόμβου της Νίκαιας, στη Λάρισα, προχώρησαν νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής αγρότες και φορείς σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ζητώντας τη στήριξη της πολιτείας». Μπράβο τους, γιατί έτσι τιμούν την –όχι και τόσο μακραίωνη, αλλά πάντως αγωνιστική– παράδοση της αγροτιάς, που θέλει τους αγρότες στα «οδοφράγματα», όταν δεν έχουν άλλη δουλειά να κάνουν στα χωράφια.

Υπάρχουν όμως κάποια ερωτήματα. Πρώτον: Τι συμβολίζει η κατάληψη ενός οδικού άξονα; «Τα διαχρονικά αιτήματα της αγροτιάς», θα πουν κάποιοι. Πιθανώς, να έχουν δίκιο. Εμπειρικώς ξέρουμε ότι μόνο αγρότες και φίλαθλοι κλείνουν τις εθνικές οδούς και γι’ αυτό δεν βλέπουμε τους επιχειρηματίες της εστίασης, που επλήγησαν από την πανδημία, να σταματούν την κυκλοφορία στη Βαρυμπόμπη. Αλλά πάλι, λίγα χιλιόμετρα μακριά, στο Κιλελέρ, υπάρχει το Μνημείο του Αγρότη και στον Πυργετό Λαρίσης βρίσκεται το άγαλμα του Μαρίνου Αντύπα, που συμβολίζουν καλύτερα τα αιτήματα της αγροτιάς. Θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν εκεί. Αλλά ξέρουμε ότι τέτοιες μαζώξεις δεν παράγουν γαργαλιστικούς τίτλους του στυλ «ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ οι αγρότες…».

Δεύτερον: Τι σημαίνει το «συμβολικό» και πώς θα ήταν το πραγματικό κλείσιμο της εθνικής οδού; Θα νιώθουν, άραγε, ανακούφιση οι χιλιάδες οδηγοί που ταλαιπωρήθηκαν στους άθλιους παραδρόμους της ΠΑΘΕ επειδή το κλείσιμο ήταν «συμβολικό» και ουχί πραγματικό; Να είπαν «χαλάλι η ταλαιπωρία και τα αλμυρά διόδια που πληρώνουμε, αφού στον κόμβο της Νίκαιας ανέβηκε ένα έργο ανείπωτου συμβολισμού;».

Στην Ελλάδα συμβαίνει το εξής παράλογο. Από τη μια πλευρά τιμωρούμε συμβολικές πράξεις, που δεν επιφέρουν υλική ζημία σε τρίτους, όπως π.χ. το κάψιμο μιας σημαίας· υπό την προϋπόθεση ότι την αγόρασε αυτός που την καίει. Από την άλλη πλευρά, βαφτίζουμε παράνομες πράξεις που έχουν πραγματικές επιπτώσεις σε τρίτους, ως «συμβολικές» προκειμένου να μην τις τιμωρήσουμε. Τέτοιες, π.χ., οι ποικιλώνυμες καταλήψεις (εθνικών οδών, πανεπιστημίων, δημόσιων υπηρεσιών κ.ά.) που γίνονται με τις ευλογίες του κράτους. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος τις νομιμοποίησε για τα ΑΕΙ ως «αποτέλεσμα απόφασης του φοιτητικού συλλόγου. Εμείς δεν έχουμε καμία δικαιοδοσία να υποτιμήσουμε και να μη σεβαστούμε τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων» (ΣΚΑΪ, 14.1.2022) – σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. ταλαιπωρήθηκαν χιλιάδες οδηγοί την Κυριακή.

Το «παρών» στις ετήσιες εκδηλώσεις του «συμβολικού αγώνα» έδωσαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, οι αντιπεριφερειάρχες και δήμαρχοι της περιοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή