Εκλογή προέδρου από τη βάση

Εκλογή προέδρου από τη βάση

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εισήγαγε ο ΓΑΠ το 2004. Ηταν ο μοναδικός υποψήφιος για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συνεπώς έναν μόνο σκοπό εξυπηρετούσε η εκλογή του από τη βάση: την «αδιαμεσολάβητη σχέση του ηγέτη με τον λαό». Δηλαδή, αυτό που είναι χοντρικά ο ορισμός του λαϊκισμού. Ακολούθησε η Ν.Δ. (2009) και φέτος το ΚΙΝΑΛ. Η τύχη των νικητών (ΓΑΠ και Σαμαράς) είναι γνωστή: η μεθόδευσή τους δεν τους βοήθησε για πολύ, ενώ του κ. Ανδρουλάκη εκκρεμεί.

Διαφημίζεται ότι ο τρόπος αυτός παρακάμπτει τους κομματικούς μηχανισμούς και την κομματική γραφειοκρατία. Ουδέν αναληθέστερον, αφού όλοι ανεξαιρέτως οι υποψήφιοι ήταν του κομματικού σωλήνα. Τέτοιος είναι και ο Αλέξης Τσίπρας, που ζήλεψε και –κατά τη συνήθειά του– παπαγάλισε την «αδιαμεσολάβητη σχέση» με τη βάση του κόμματος. Διαφοροποιείται δήθεν, περιορίζοντας την ψήφο στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τα όρια μεταξύ «μελών» και «φίλων» έχει φροντίσει να είναι ασαφή. Επιπλέον, η διαφοροποίηση τον απαλλάσσει από επικίνδυνες συγκρίσεις αριθμού ψηφοφόρων.

Η «αδιαμεσολάβητη σχέση» τον απαλλάσσει από τη λογοδοσία σε κομματικά όργανα για τις πράξεις του, τον απαλλάσσει από την κριτική (ποιος είσαι συ που θα ελέγξεις τον λαοπρόβλητο;), τον απαλλάσσει από τον απολογισμό. Μέχρι σήμερα δεν έχω διαβάσει τον απολογισμό του ΣΥΡΙΖΑ –δηλαδή του κ. Τσίπρα– για την ήττα σε τέσσερις (!) διαδοχικές εκλογές. Και φοβούμαι ότι ποτέ δεν πρόκειται να τον διαβάσω, αφού με τον ελιγμό της «εκλογής από τη βάση» ο κ. Τσίπρας μετατοπίζει την ατζέντα των συζητήσεων. Και όσα από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν με αυτήν τη μεθόδευση δέχονται μπούλινγκ και ρατσιστικά σχόλια από «αγανακτισμένα μέλη» στα κοινωνικά δίκτυα. Διάβασα, δε, ότι την «αγανάκτηση» την οργανώνει ο αψύς κ. Πολάκης.

Ο κ. Τσίπρας θα είναι μάλλον ο μοναδικός υποψήφιος όπως ήταν και ο ΓΑΠ. Ετσι, το αποτέλεσμα της «αμεσοδημοκρατικής» διαδικασίας είναι εξασφαλισμένο. Και όλα αυτά διαφημίζονται ως «δημοκρατία» και ως «άνοιγμα στην κοινωνία». Αυτή τη δημοκρατία, ο προ Τσίπρα Συνασπισμός δικαίως τη λοιδορούσε.

Ο κ. Τσίπρας έχει την τάση να αποδίδει στους αντιπάλους του αυτό που συμβαίνει στον ίδιο, σε μια προσπάθεια να τους προλάβει για να μην του το αποδώσουν εκείνοι. Λέει για τον πρωθυπουργό ότι «τελείωσε», ενώ στην πραγματικότητα είναι η δική του πολιτική προοπτική που έχει εξαντληθεί και αυτό φοβάται ότι θα φανεί στις εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή