Τι λέει και τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Τι λέει και τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ειπώθηκε για τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά ισχύει και για τον κ. Αλέξη Τσίπρα. Στο τέλος της εποχής του έξαλλου ΠΑΣΟΚ, όταν το 1981 ανέλαβε την εξουσία, ο τότε πρεσβευτής των ΗΠΑ Μόντιγκλ Στερνς είχε τηλεγραφήσει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να τους εξηγήσει πώς γίνεται η πολιτική στην Ελλάδα. «Μην ακούτε τι λέει, κοιτάξτε τι κάνει», έλεγε για τον πρωθυπουργό τού «Εξω οι βάσεις του θανάτου» κ.λπ.

Πράγματι. Το ΠΑΣΟΚ υπέγραψε συμφωνία «απομάκρυνσης» των αμερικανικών βάσεων σε 5 χρόνια και 17 μήνες! Σαράντα χρόνια μετά, έφυγαν μόνον οι βάσεις που οι ΗΠΑ δεν χρειάζονταν, όπως αυτή της Νέας Μάκρης, και τώρα όλοι νιώθουμε πιο ασφαλείς όταν φτιάχνονται νέες, όπως αυτή στην Αλεξανδρούπολη.

Κατ’ αντιστοιχία, ακούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ πολλά και πολλάκις εξοργιστικά. Διαβάζουμε τις άναρθρες (με κεφαλαία γράμματα) αναρτήσεις του κ. Παύλου Πολάκη· ακούμε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να επαναλαμβάνει το κλασικό μότο των αντιπολιτευόμενων «φύγετε, δεν σας αντέχει άλλο ο τόπος»· βλέπουμε ανεδαφικές δημοσιονομικώς προτάσεις για μειώσεις φόρων και αύξηση δαπανών, όπως ακριβώς έγινε την περίοδο 2007-2009 και οδηγηθήκαμε στα βράχια.

Ευτυχώς, όμως, υπάρχει το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης», που μετράει την ουσία της πολιτικής. Για πέμπτη συνεχή χρονιά δημοσιεύει τον δείκτη νομοθετικής συναίνεσης, σύμφωνα με τον οποίο «η κοινοβουλευτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να κινείται σε πιο συναινετικό πλαίσιο με την πάροδο του χρόνου, καθώς υπερψηφίζει ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό νομοσχεδίων της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας. Την περίοδο που εξετάζει αυτή η μελέτη (2019-2021) ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει το μεγαλύτερο ποσοστό υπερψήφισης κυβερνητικών νομοσχεδίων με 24,8%, διπλασιάζοντας το ποσοστό από την προηγούμενη φορά που βρέθηκε στην αντιπολίτευση (2012-2015). Το 2021, ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το μοναδικό κόμμα της αντιπολίτευσης που αύξησε τη νομοθετική του συναίνεση σε σχέση με το 2020 (κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες), φτάνοντας το 29%. Η νομοθετική συναίνεση των άλλων κομμάτων σημείωσε πτώση από 1 έως 14 ποσοστιαίες μονάδες».

Βεβαίως, ο δείκτης νομοθετικής συναίνεσης δεν μετράει με ασφάλεια τη σοβαρότητα ενός κόμματος. Και το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ότι αρνείται να υπερψηφίσει το υπόλοιπο 70% των νομοσχεδίων, αλλά οι όροι με τους οποίους διαφωνεί. Η αντιπολίτευση είναι λειτουργία ζωτικής σημασίας σε μια Δημοκρατία. Το θέμα είναι πως όσο χρειαζόμαστε τη διαφωνία, άλλο τόσο χρειαζόμαστε τη λογική. Και σε ό,τι αφορά το τελευταίο, η αξιωματική αντιπολίτευση είναι μεν σε σωστό δρόμο, αλλά έχει πολύ ακόμη να διανύσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή