Δεν ακούω τίποτα, δεν βλέπω τίποτα

Δεν ακούω τίποτα, δεν βλέπω τίποτα

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορούμε να παθαίνουμε υστερική τύφλωση όταν διαβάζουμε τη λέξη «επαναπροωθήσεις». Να παριστάνουμε ότι δεν ομιλούμε την αγγλική και δεν ξέρουμε τι σημαίνει «pushbacks». Να λέμε ότι τα δυτικά ΜΜΕ έχουν πάθει μαζική παράκρουση όταν μας κατηγορούν για παράνομες ενέργειες απώθησης των αιτούντων άσυλο. Οτι οι διεθνείς οργανισμοί παίζουν το παιχνίδι της Αγκυρας και του Ταγίπ Ερντογάν. Οτι το θέμα αφορά μόνο τους δικαιωματιστές, τις «αδιαφανώς χρηματοδοτούμενες» ΜΚΟ και τους ακτιβιστές.

Τι λέμε όμως ως Ελληνες πολίτες όταν ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, μας κατηγορεί για «αποτρόπαιες πράξεις, που κανονικοποιούνται»; Τι απαντάμε στις καταγγελίες ότι συστηματικά το Λιμενικό δεν βοηθάει τους πρόσφυγες στη θάλασσα, ότι τους αφήνει να βολοδέρνουν σε επικίνδυνα νερά μέσα σε βάρκες που βυθίζονται από το βάρος των υπεράριθμων επιβατών, μόλις λίγα μίλια από τα ελληνικά νησιά;

Ο ΟΗΕ έχει μετρήσει 540 επεισόδια τέτοιων παράνομων απωθήσεων από το 2020, δηλαδή περίπου ένα pushback την ημέρα. Κάπως έτσι η πρακτική γίνεται καθημερινότητα και δεν συνιστά πλέον είδηση. Οι εργαζόμενοι στο Λιμενικό συνηθίζουν την κατάσταση, οι νησιώτες αδιαφορούν, οι αναγνώστες βαριούνται τα σχετικά ρεπορτάζ. Βλέπω χθεσινές φωτογραφίες από διαδήλωση στη Λέσβο κατά της νέας δομής μεταναστών. Αλλοι από τους συμμετέχοντες κρατούν ελληνικές σημαίες, άλλοι κόκκινες. Ζητούν «απεγκλωβισμό των προσφύγων» και «ενίσχυση των νησιωτών». Στα πανό τους παραλείπουν να καταφερθούν κατά των επαναπροωθήσεων.

«Αυτό που συμβαίνει στα ευρωπαϊκά σύνορα είναι νομικά και ηθικά απαράδεκτο και πρέπει να σταματήσει. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας πρέπει να είναι η κοινή μας προτεραιότητα», επέμεινε ο Γκράντι. Αυτά τα λόγια δεν συγκινούν, ίσως μάλιστα εκνευρίζουν. Είναι πολύ αφηρημένα και είναι πιθανό να ενοχλούν την ελληνική κοινή γνώμη. «Γιατί μας νουθετείτε; Γιατί μας καταγγέλλετε; Γιατί δεν υπάρχει κατανομή των μεταναστών και σε άλλες χώρες; Γιατί δεν λύνεται το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο;» είναι οι συνήθεις αντιδράσεις σε τέτοιου είδους ανακοινώσεις.

Εχουν περάσει σχεδόν επτά χρόνια από όταν απαθανατίστηκε μπρούμυτα, με τα παπούτσια του φορεμένα ακόμη, αλλά χωμένα αφύσικα στην άμμο, ο μόλις 3 ετών Σύρος Αϊλάν Koυρντί. Στην εμβληματική φωτογραφία, το κύμα είναι σαν να του χαϊδεύει απαλά τα μαλλιά για να κοιμηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή