Οι αναλώσιμοι

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο σύντομο διάγγελμά του –την περασμένη Τρίτη– κατέστησε σαφές πως δεν προτίθεται να κηρύξει πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, ο κ. Πούτιν έθεσε αμέσως σε εφαρμογή το σχέδιο εισβολής στην Ουκρανία που είχε προετοιμάσει από καιρό.

Πριν από δύο αιώνες πάνω κάτω, ο Πρώσος στρατιωτικός και συγγραφέας Καρλ φον Κλάουζεβιτς στο μνημειώδες έργο του «Περί Πολέμου» απεφάνθη ότι «ο πόλεμος είναι συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα». Και τίθεται ως εκ τούτου το ερώτημα ποια είναι όντως η «πολιτική» του σημερινού προέδρου της Ρωσίας.

Την Πέμπτη σε τηλεοπτική εμφάνισή του ο κ. Μπάιντεν υποστήριξε πως στόχος του κ. Πούτιν είναι η «επανίδρυση της Σοβιετικής Ενώσεως». Βεβαίως η Ρωσία υπήρξε επί αιώνες μια κραταιά αυτοκρατορία, πριν καν προκύψει η εμφάνιση των ΗΠΑ στον παγκόσμιο χάρτη. Η κομμουνιστική Ρωσία ήταν απλώς μια μετεξέλιξη της αυτοκρατορίας με διαφορετικό ιδεολογικό περίβλημα. Εκείνο που αποτέλεσε μέγα παράδοξο είναι ότι, ενώ μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου θρυμματίστηκαν δύο μεγάλες πολυεθνείς αυτοκρατορίες –των Αψβούργων και των Οθωμανών–, οι «άξεστοι μπολσεβίκοι» όχι απλώς τη διατήρησαν ανέπαφη, αλλά μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο άτεγκτος δικτάτωρ Ιωσήφ Στάλιν την επεξέτεινε έως το κέντρο της Ευρώπης. Πραγματοποίησε το όραμα των τσάρων.

H Ρωσία υπήρξε επί αιώνες μια κραταιά αυτοκρατορία, πριν καν προκύψει η εμφάνιση των ΗΠΑ στον παγκόσμιο χάρτη.

Δεν πέρασε από τον νου κανενός ότι πρόκειται απλώς περί μιας άκρως εθνικιστικής πολιτικής, όπως εκείνη που εφάρμοσαν κατ’ επανάληψη όλες οι χώρες της Ευρώπης στη διάρκεια της ιστορίας τους. Ο κ. Πούτιν είναι ένας αυταρχικός, ακραίος εθνικιστής και αντιμετωπίζει με τον πλέον άτεγκτο τρόπο όποιον εθνικιστή θέτει κατά την κρίση του σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας του.

Από την τελευταία εμφάνιση του κ. Μπάιντεν προκύπτει ότι διά της επιβολής αυστηροτέρων κυρώσεων η Δύση θα περιορίσει τη δυνατότητα της Ρωσίας να είναι «μέλος της παγκόσμιας οικονομίας». Στοχοποιώντας εκ παραλλήλου τον κ. Πούτιν, ως αποκλειστικό υπεύθυνο για την κακοδαιμονία που θα πλήξει τη Ρωσία, πιστεύει ότι θα στρέψει –μετά την πάροδο χρόνου– τους Ρώσους εναντίον του.

Είναι μια τακτική που εφαρμόσθηκε στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου και είχε ως συνέπεια την εκδήλωση μαζικών εξεγέρσεων στην Ουγγαρία και στην Τσεχοσλοβακία, που συνετρίβησαν βιαίως με την εισβολή σοβιετικών αρμάτων μάχης. Είναι ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κάποιος την εξέλιξη της στρατηγικής του κ. Μπάιντεν ως προς το θέμα αυτό.

Κατά την πάγια παράδοση των ηγετών των ΗΠΑ ο κ. Μπάιντεν επένδυσε τις επιλογές του με ιδεολογικό περιεχόμενο και έκλεισε με το σύνθημα «η ελευθερία θα νικήσει». Εως ότου συμβεί αυτό οι Ουκρανοί θα υφίστανται τα δεινά του πολέμου, όπως συνέβη πριν από κάποια χρόνια όταν οι Γεωργιανοί προσέβλεπαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και τελικώς υπέστησαν τα πάνδεινα ως αναλώσιμοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή