Ουκρανία, Βόσπορος και Αλεξανδρούπολη

Ουκρανία, Βόσπορος και Αλεξανδρούπολη

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aφού πέρασαν κάμποσες μέρες για να αποφανθεί εάν γινόταν πόλεμος στην Ουκρανία, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τα Στενά του Βοσπόρου για τη διέλευση των πολεμικών πλοίων ενεργοποιώντας τη συνθήκη του Μοντρέ. Εκανε ένα καλό δωράκι στον Πούτιν και ταυτόχρονα έδωσε μια, ακόμα, ανατολίτικη μαχαιριά για τους δυτικούς συμμάχους(;) του. Γιατί στην πραγματικότητα, με το καθυστερημένο κλείσιμο του διαύλου εμποδίζει μόνο την είσοδο στη Μαύρη Θάλασσα πολεμικών σκαφών του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Οι Ρώσοι έχοντας σχεδιάσει από καιρό την εισβολή στην Ουκρανία είχαν φροντίσει να μεταφέρουν εγκαίρως από τη Μεσόγειο και τον Ινδικό στη Μαύρη Θάλασσα τις μονάδες του στόλου που τους χρειάζονταν, ενισχύοντας τη ναυτική τους δύναμη και πολλαπλασιάζοντας την πολεμική της ισχύ σε περίπτωση γενίκευσης της σύγκρουσης.

Ακόμα όμως και αν θέλουν να φέρουν και άλλα πλοία στο θέατρο του πολέμου, δεν έχουν παρά να δηλώσουν ότι αυτά βρίσκονταν σε αποστολή εκτός των βάσεών τους στα ρωσικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και να περάσουν άνετα, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο προβλέπεται από τη συνθήκη.

Και που, βέβαια, δεν ισχύει για τα πλοία των δυτικών, αφού δεν ναυλοχούν σε λιμάνια του Ευξείνου Πόντου.

Ετσι, ο πονηρός ανατολίτης μια χαρά εξυπηρετεί τον «φίλο Βλαντιμίρ», προσδοκώντας να του το ανταποδώσει εφόσον χρειαστεί, στα όποια σχέδιά του για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Και φυσικά «παραμυθιάζει» την κοινή γνώμη στη Δύση, ότι λειτουργεί στο πλαίσιο των σχεδιασμών της συμμαχίας.

Μετά τον αποκλεισμό, για το πολεμικό ναυτικό των συμμάχων, των Στενών του Βοσπόρου από τη Μαύρη Θάλασσα, μοιραία η Αλεξανδρούπολη αναδεικνύεται ως ο εναλλακτικός δίαυλος για τις μετακινήσεις στρατευμάτων και οπλισμού από τη Μεσόγειο προς τις παρυφές της εμπόλεμης ζώνης. Επί του παρόντος το ΝΑΤΟ δεν τον χρειάζεται.

Αν όμως η σύγκρουση εξαπλωθεί, τότε η Αλεξανδρούπολη θα ενεργοποιηθεί από τη Συμμαχία ως «μπάι πας» των Στενών του Βοσπόρου.

Η Ελλάδα πέραν της εκπεφρασμένης από τον πρωθυπουργό βουλήσεως (συζήτηση στη Βουλή) υποχρεούται ως μέλος του ΝΑΤΟ αλλά και από την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία να παράσχει και διά των υποδομών της διευκολύνσεις και θα το πράξει.

Εξάλλου υπάρχει και η σχετική εμπειρία, καθώς τα πέντε έξι τελευταία χρόνια διέρχονται ανελλιπώς τέτοια εποχή και έως τα τέλη φθινοπώρου, εφοδιοπομπές και προσωπικό για τις νατοϊκές ασκήσεις από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα. Για τη φετινή Atlantic Resolve προβλέπεται η διέλευση εξακοσίων αμερικανικών αρμάτων μάχης. Το εάν θα περάσουν ή όχι είναι θέμα σχεδιασμών με το βλέμμα στην Ουκρανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή