Tο ρωσόφιλο κόμμα

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν οι Αμερικανοί είχαν κάνει αναρτήσεις στο Τwitter σαν αυτές των Ρώσων, σήμερα θα καιγόταν η Αθήνα. Ευέλπιδες κουκουλοφόροι θα μας τάραζαν στις μολότοφ, και την ελληνική ψυχή θα την ξεσήκωνε ο ρυθμός του «Φονιάδες των λαών Αμερικανοί». Αλλο όμως Αμερική και άλλο Ρωσία. Δεν είναι μόνον ότι η πρώτη είναι εξ ορισμού «ιμπεριαλιστική». Είναι ότι η Ρωσία στέκει στο ασυνείδητο της ελληνικής ψυχής ως το αντίπαλον δέος της Δύσης. Μπορεί ο Ορλόφ να προκάλεσε τη μεγάλη σφαγή των Ελλήνων στην Πελοπόννησο, όταν τους πούλησε εν ψυχρώ. Ομως το πρόβλημα του Μακρυγιάννη ήσαν οι «φραντσέζοι». Το ρωσόφιλο κόμμα του Κολοκοτρώνη μεταμορφώθηκε σε ΚΚΕ του Ζαχαριάδη και σήμερα αυτό το συνονθύλευμα ακροδεξιών και αριστερών στοιχείων που διαμορφώθηκε στον αντιμνημονιακό αγώνα, έφερε στην κυβέρνηση τους Συριζανέλ και τώρα συμπαρίσταται στον Πούτιν. Αυτήν την «ιστορική παράδοση» εννοούσε η κυρία Ζαχάροβα όταν απειλούσε τη στάση της Ελλάδας. Ισως να σκεφτόταν και τον χάρτη του Χάντινγκτον στη «σύγκρουση των πολιτισμών», που τοποθετεί τη χώρα μας στο «ορθόδοξο τόξο». Ευτυχώς, το ρωσόφιλο κόμμα έχει συρρικνωθεί. Σκέφτομαι τους δεκαπέντε συνδικαλιστές της Λυρικής, που διαμαρτυρήθηκαν για την ανάκρουση του ύμνου της Ουκρανίας και τους συναδέλφους τους της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων.

Οταν κάποιος απευθύνεται στην ελληνική κυβέρνηση, δεν μπορεί να μιλάει όπως θα απευθύνονταν στους προεστούς του Μοριά κάποιοι διπλωμάτες στη Μεγάλη Πύλη. Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μέλος του ΝΑΤΟ. Πόθεν έσχε η ουδόλως διπλωματική γλώσσα; Ισως από τον χάρτη του Χάντινγκτον, που τοποθετεί την Ελλάδα στο «ορθόδοξο» τόξο, κοινώς εκτός των ορίων της Δύσης. Το ρωσόφιλο κόμμα είναι ακόμη ζωντανό. Εκφράστηκε με το 60% του δημοψηφίσματος κατά της Ευρώπης, περιπλανήθηκε στο αντιεμβολιαστικό κίνημα και τώρα σέρνεται μισομεθυσμένο για να υποστηρίξει τη Ρωσία στην προσπάθειά της να χαράξει τα σύνορα του Σιδηρού Παραπετάσματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στη Βουλή ότι δεν «ανήκομεν εις την Δύσιν». «Είμαστε η Δύση». Περιέγραψε την πορεία που έχει διανύσει η χώρα από την Ελλάδα του Κωνσταντίνου Καραμανλή τη δεκαετία του εβδομήντα έως την Ελλάδα του 2022. Δεν υπάρχεις χωρίς να «ανήκεις». Από τη στιγμή που ανήκεις «είσαι». Είναι δήλωση ταυτότητας. Είμαστε Ελληνες, άρα είμαστε Ευρωπαίοι. Ωστόσο, ακόμη και το γεγονός ότι αναγκάστηκε να το πει κάτι δείχνει. Ο Μακρόν δεν θα έκανε ποτέ τέτοια δήλωση. Ο Μητσοτάκης, όμως, αισθάνθηκε την ανάγκη να την κάνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή