«Αποναζιστικοποίηση»

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας», είναι το πουτινικό αφήγημα. Και εδώ, στην Ελλάδα, κάποιοι το υιοθετούν.

Ας δούμε αριθμούς: στις εκλογές που έγιναν στην Ουκρανία το 2019, το ακροδεξιό Σβόμποντα έλαβε το 2,15%. Στις εκλογές του Ιουλίου του ίδιου έτους στην Ελλάδα, η Χρυσή Αυγή έλαβε 2,93% (και η Ελληνική Λύση 3,70%). Μήπως χρειάζεται και η Ελλάδα «αποναζιστικοποίηση»;

Σοβαρά τώρα: στην Ουκρανία δρα το διαβόητο Αζόφ. Βάσιμα κατηγορείται για ακρότητες στις ρωσόφωνες περιοχές της Ουκρανίας. Αλλά την πουτινική Ρωσία δεν την ενδιαφέρει η προστασία των ρωσόφωνων. Την ενδιαφέρει ΟΛΗ η Ουκρανία.

Οντως, οι Ουκρανοί είχαν υψηλά ποσοστά αντισημιτισμού (όπως όμως και οι Ρώσοι). Οι Ουκρανοί κοζάκοι ήσαν μετρ στα φρικαλέα πογκρόμ εναντίον των εβραϊκών κοινοτήτων πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο βιβλίο του «Χαμένοι», ο Ντάνιελ Μέντελσον παραθέτει τη μαρτυρία ενός επιζήσαντα του Ολοκαυτώματος: «Ηταν προτιμότερο να σε συλλάβουν Γερμανοί παρά Ουκρανοί». Οταν το 1941 η Γερμανία εισέβαλε στη Σοβιετική Ενωση, οι Ουκρανοί υποδέχθηκαν τους Γερμανούς στρατιώτες ως απελευθερωτές. Γιατί; Διότι μόνο κατά τη δεκαετία του ’30 είχαν χαθεί περίπου επτά εκατομμύρια Ουκρανοί εξαιτίας του επιβεβλημένου από τη Μόσχα λιμού και των σταλινικών εκκαθαρίσεων.

Εδώ ο ίδιος ο Στάλιν είχε υπογράψει σύμφωνο φιλίας με τη Γερμανία του Χίτλερ, μέσω του οποίου μάλιστα εξασφάλισε την εισβολή και κατοχή της ανατολικής Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής. Είναι, αλήθεια, πολύ χαριτωμένες οι φωτογραφίες του 1939 στην Πολωνία, με τους ναζί αξιωματικούς να σφίγγουν χέρια με εκείνους του Κόκκινου Στρατού (τον οποίο είχε, στο μεταξύ, σφαγιάσει ο Στάλιν…).

Ναι, έχει ναζιστικό παρελθόν η Ουκρανία. Αλλά ποιος δεν έχει; Η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία συμμάχησαν με τη ναζιστική Γερμανία. Η Κροατία επίσης – είχε και το διαβόητο Γιασένοβατς, το λεγόμενο «Αουσβιτς των Βαλκανίων» όπου μαρτύρησαν κυρίως Σέρβοι.

Και εδώ, εμείς οι «άγιοι», είχαμε δωσίλογους και Τάγματα Ασφαλείας. Ελάχιστοι τιμωρήθηκαν. Κάποιοι βρέθηκαν εκ νέου στα πράγματα με την απριλιανή χούντα. Και, βέβαια, είχαμε έως χθες τη Χρυσή Αυγή στο Kοινοβούλιο. Και τώρα, την Ελληνική Λύση.

Δεκαπέντε ημέρες μετά την εισβολή, με τις φάλαγγες των ρωσικών αρμάτων μάχης να εξουδετερώνονται σαν παπάκια σε λούνα παρκ, το αφήγημα ότι η Ρωσία των πιο άπληστων, αγοραίων καπιταλιστών του κόσμου και ενός πρώην πράκτορα της Κα Γκε Μπε προβαίνει σε «αποναζιστικοποίηση» γειτονικής της χώρας θυμίζει ανέκδοτο.

Πολλοί κάποτε γελάσατε με το φαιδρό αφήγημα των Αμερικανών του Μπους για τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ – και ορθώς! Πολλοί τώρα παίρνετε στα σοβαρά το πουτινικό αφήγημα περί νεοναζί στην Ουκρανία, σιωπώντας απέναντι σε ένα έγκλημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή