Η COVID-19 υπάρχει και σκοτώνει

Η COVID-19 υπάρχει και σκοτώνει

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με την εισβολή στην Ουκρανία εκτόπισε από την επικαιρότητα την COVID-19 με τις παραλλαγές της. Ουδείς ασχολείται σήμερα με τα ημερήσια κρούσματα και τους θανάτους, πλην του ιατρικού κόσμου. Στους τηλεοπτικούς σταθμούς και στα sites το πρόβλημα έχει τόσο υποβαθμιστεί, που διερωτάσαι πλέον μήπως επί δύο χρόνια ζούσαμε σε μια πλάνη τότε που η COVID-19 βρισκόταν καθημερινά στα δελτία ειδήσεων και στις πρωινές εκπομπές της τηλεόρασης. Αυτή η κατάσταση είναι λογικό να κούρασε τους πολίτες. Ετσι η εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία με μεγάλη ευκολία έστειλε την COVID-19 στο περιθώριο των ΜΜΕ. Λες και όλοι το επιζητούσαν.

Βέβαια, στον βαθμό που εξακολουθεί να υπάρχει, να προκαλεί θανάτους και να ταλαιπωρεί πολίτες, η ειδησεογραφική υποβάθμισή της λειτουργεί αρνητικά. Εχει επιφέρει μια χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων και μια ελαστικότητα στον έλεγχο της εφαρμογής τους, με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί μια μικρή αναζωπύρωση των κρουσμάτων. Είναι μεν καθησυχαστικό το γεγονός πως η αναζωπύρωση είναι μικρή, όμως αποτελεί συγχρόνως μια προειδοποίηση πως αν δεν προσέξουμε η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί ραγδαία. Η πανδημία δεν έφυγε, είναι παρούσα, απειλεί και οι εμβολιασμοί θα είναι πάντα αναγκαίοι.

Η εισβολή στην Ουκρανία έστειλε την πανδημία στο περιθώριο των ΜΜΕ, όμως αν δεν προσέξουμε η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί ραγδαία.

Είναι αλήθεια πως μεγάλες κατηγορίες επαγγελματιών είδαν την υποβάθμιση της COVID-19 από τα δελτία ειδήσεων και τα λεγόμενα «πρωινάδικα», με μεγάλη ανακούφιση. Πίστευαν πως η διαρκής προβολή της από τα ΜΜΕ δημιουργούσε ένα κλίμα ανησυχίας στους πολίτες το οποίο τους αποθάρρυνε να βγουν στην αγορά, να διασκεδάσουν, να ταξιδέψουν. Το ζητούμενο δεν είναι αν οι επαγγελματίες έχουν δίκιο –γιατί το έχουν–, αλλά αν καλώς προβαλλόταν η πανδημία επί δύο χρόνια ως πρώτη είδηση. Και ουδείς –πλην των αντιεμβολιαστών και των «ψεκασμένων»– μπορεί να αμφισβητήσει πόσο σοβαρή για την παγκόσμια υγεία ήταν και παραμένει η COVID-19 με τις παραλλαγές της.

Είναι κουραστικό και ψυχοφθόρο να ξανασχολούμαστε με νεκρούς και εντατικές, αλλά θα πρέπει «να προσέχουμε, για να έχουμε». Και αν ο Πούτιν «φρόντισε» να την απομακρύνει από την επικαιρότητα, αυτή υπάρχει και εξακολουθεί να σκοτώνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή